„În perioada 2-5 martie 2015, la Centrul „Gaudium et Spes” din Traian (jud. Neamt), Federatia Actiunea Catolica din România (ACRO) a organizat un Seminar de formare pentru asistentii spirituali ai asociatiilor de tip actiune catolica. Tema acestei activitati a fost „Actiunea Catolica si parohia – în slujba comuniunii”, iar mottoul „Sa domneasca în inimile voastre pacea lui Cristos” (Col 3,15)
Invitatii acestui seminar de formare au fost Excelenta Sa Ignazio Sanna, arhiepiscop de Oristano, în anii anteriori asistent spiritual al Actiunii Catolice Italiene si pr. Matteo Zorzanello, asistent spiritual al Actiunii Catolice din Dieceza de Vincenza
Au fost prezenti la aceasta activitate asistenti spirituali ai Actiunii Catolice “Sf. Iosif” din Dieceza de Iasi, ai ASTRU Cluj, ASTRU Oradea, AGRU Lugoj, precum si diaconi si seminaristi care au dorit sa aprofundeze tema propusa. Seminarul a fost o ocazie de reflectie asupra dinamicii pastorale din cadrul comunitatilor parohiale din Biserica noastra locala, având o atentie speciala asupra coresponsabilitatii laicilor si a pastorilor.
Activitatea a fost deschisa de salutul presedintei Anca Frona si al asistentului general, pr. Felix Roca. A fost prezentat apoi mesajul adresat participantilor de catre PS Petru Gherghel care a subliniat faptul ca “tema aleasa pentru aceasta întâlnire reflecta atentia permanenta pe care trebuie sa o avem, ca pastori, pentru comunitatile parohiale, valorizând aportul laicilor într-un spirit de coresponsabilitate. În privinta aceasta, Actiunea Catolica este chemata sa contribuie la trairea autentica a credintei în comunitatile noastre parohiale si sa raspândeasca mesajul evanghelic cu mult curaj, dincolo de granitele parohiilor, pentru ca acesta sa ajunga la toti oamenii.”
Momentul de formare din prima zi a avut ca tema „Misiunea asistentului spiritual în Actiunea Catolica” si a fost sustinut de IPS Ignazio Sanna. S-au abordat trei cuvinte cheie ale dinamicii pastorale (comuniune, colaborare, coresponsabilitate) si s-au facut referiri ale transpunerii acestora în realitatea parohiala. Suntem chemati la o formare continua a constientizarii rolului si importantei coresponsabilitatii laici-pastori, iar Actiunea Catolica ofera cadrul propice al trairii si exercitarii acesteia. A urmat o dezbatere pe aceasta tema, timp în care participantii au avut posibilitatea sa adreseze întrebari relatorului.
În dupa-amiaza zilei, s-au desfasurat doua ateliere de lucru coordonate de Pr. Felix Roca si Pr. Anton Cioba, asistent spiritual national pentru sectorul tineri ACRO. Pr. Felix Roca a coordonat atelierul dedicat aprofundarii documentelor din magisteriul Bisericii referitoare la apostolatul laic. În cadrul atelierului coordonat de pr. Anton Cioba s-a discutat despre asteptarile si provocarile pe care le prezinta în parohie Actiunea Catolica.
În cadrul cea de-a doua zi de seminar a avut loc momentul de formare „Asistenti spirituali, laici, Actiunea Catolica si parohia” sustinut de pr. Matteo Zorzanello. Parintele Matteo a subliniat faptul ca cele patru elemente esentiale – asistenti spirituali, laici, Actiunea Catolica si parohia – se afla într-o relatie profunda si fecunda si nu sunt nicidecum în concurenta. Ele lucreaza armonios pentru a sustine în mod real drumul pe care îl face Biserica, anuntandu-l pe Isus Cristos oricui este dispus sa caute raspunsuri profunde la propriile întrebari existentiale.
Momentul de formare din dupa-amiaza zilei, a avut tema “Omilia – o veste buna!” si a fost sustinut de Pr. Cristian Langa, asistent spiritual national pentru sectorul adulti ACRO. Parintele Cristian, pornind de la câteva consideratii despre cuvântul uman si Cuvântul divin, a subliniat faptul ca depinde de pastori ca Vestea cea buna sa fie si Veste placuta. A oferit participantilor câteva pasaje referitoare la omilie din Evangelii Gaudium si o traducere partiala a Directoriul Omiletic din 2014. Au urmat grupuri de discutii pentru aprofundarea temei prezentate, iar apoi în plenara s-au prezentat concluziile si s-a evaluat întregul eveniment.
Din programul seminarului nu au lipsit momentele de rugaciune si Sfinte Liturghii, celebrate atât în rit latin cât si în rit bizantin, precum si momente de destindere si cunoastere care au contribuit la crearea unei atmosfere de prietenie si fraternitate.
Sursa:http://www.actiuneacatolica.ro