„Conferinta „Migratia romilor: dileme si perspective ale Uniunii Europene” organizata de Asociatia Caritas Eparhial Oradea împreuna cu Episcopia Greco-Catolica de Oradea, sub patronajul Conferintei Episcopilor Catolici din România si cu sprijinul Renovabis, a început miercuri, 18 februarie 2015, cu Sfânta Liturghie în rit latin, la Biserica cu Hramul Sfântul Gheorghe din curtea Seminarului Teologic si a continuat lucrarile la Hotel Continental.
În deschiderea conferintei au vorbit Pr. Olimpiu Todorean, presedintele Asociatiei Caritas Eparhial în calitate de organizator, PSS Virgil Bercea Episcopul Greco Catolic de Oradea, în calitate de gazda a evenimentului, PSS Petru Gherghel Episcop Romano Catolic de Iasi, responsabil cu migratia în Conferinta Episcopala Româna sun a carui patronaj se tine conferinta si Monica Klek, referent Renovabis pentru România în calitate de sustinator al evenimentului.
Conferinta se vrea una interactiva si este planificata ca o experienta de împartasire, gândire si învatare. Evenimentul va oferi participantilor un cadru în care acestia sa-si împartaseasca experientele din proiecte, bune practici, dar si sa puna întrebari la care sa gaseasca raspunsuri.
Folosind principiile metodelor work-caffe, respectiv open space, participantii vor fi cei care vor stabili temele specifice ale dezbaterilor si vor formula, la final, concluziile.
Conferinta se adreseaza cu precadere specialistilor si persoanelor active în domeniul migratiei romilor, atât din tarile de origine ale migrantilor, cât si din tarile de destinatie ale acestora.
61 de reprezentanti ai institutiilor guvernamentale nationale, institutiilor europene cu responsabilitati în acest domeniu, ai societatii civile si ai diverselor organizatii reprezentative ale romilor din 8 tari Belgia, Bosnia si Hertegovina, Bulgaria, Elvetia, Germania, Italia, Ungaria si România participa la aceasta conferinta si lucreaza împreuna la gasirea unor modalitati mai bune, mai eficiente de a aborda aceasta chestiune actuala si, în acelasi timp, provocatoare.
Sursa:http://www.caritaseparhial.ro