„Elevii si profesorii Scolii Gimnaziale „Iuliu Maniu” din Badacin, împreuna cu Scoala Gimnaziala Nr.1 Pericei, au realizat un parteneriat cu Scoala Gimnaziala Valcau de Jos (Salaj), Liceul Teologic „Iuliu Maniu” din Oradea (Bihor), Scoala Generala cu clasele I-VIII din Ieud (Maramures) si Parohia Greco-Catolica Badacin (Salaj), care a avut ca obiectiv cunoasterea marelui om politic Iuliu Maniu si aprofundarea cunostintelor de religie, istorie si literatura.
Ieri, 27 ianuarie, elevii Liceului Teologic „Iuliu Maniu” din Oradea l-au comemorat pe patronul lor spiritual, Iuliu Maniu, prilej cu care profesorii au organizat un Simpozion National în cadrul caruia s-au rememorat anii în care Iuliu Maniu a contribuit la ideea de unitate nationala. Pentru început, a fost invitat sa le vorbeasca elevilor, cadrelor didactice, parintilor si tuturor celor prezenti, preotul Cristian Borz din Parohia Badacin, care a realizat o sinteza a vietii si activitatii marelui om politic, vorbind despre familia în care s-a nascut, despre unchiul lui Simion Barnutiu, despre bunicul sau Demetriu Coroianu, despre studiile facute la Blaj, Cluj si Viena si, nu în ultimul rând, despre nenumaratele vizite pe care le facea la Badacin. Totodata, preotul a punctat marea contributie pe care Maniu a avut-o în realizarea Marii Uniri de la 1918. Mai apoi a vorbit si despre viata morala si actele de caritate pe care le realiza Maniu, precum si despre momentul mortii în temnita de la Sighet.
Directorul Scolii Doctorale de la Universitatea din Oradea, Ion Zainea, le-a vorbit celor prezenti despre prietenia dintre Iuliu Maniu si oradeanul Aurel Lazar, amândoi luptatori pentru drepturile românilor din Transilvania.
Spre finalul simpozionului, elevii clasei a XI-a au pus în scena o dramatizare a vietii si a activitatii lui Iuliu Maniu, iar în încheiere au intonat „Imnul lui Iuliu Maniu”, compus de Ioan Pop din Badacin.
Coordonatorii acestui Parteneriat National, Maria Borz, Anca Sabau, Cecilia Markus, Paula Baliban, Maria Ilea, Liviu Ilea si pr. Cristian Borz, au realizat pe tot parcursul anului scolar mai multe activitati specifice între institutiile partenere, având ca si obiective cunoasterea personalitatii lui Iuliu Maniu si a rolului pe care acesta l-a avut în realizarea Marii Uniri, sensibilizarea elevilor fata de actul educativ, prin dezvoltarea gustului estetic, artistic si traditional, sadirea credintei în sufletele lor, precum si a puterii de a lupta pentru adevar si dreptate.
Sursa:http://www.salajulpursisimplu.ro