„«Înainte de a veni în aceasta tara, am asteptat îndelung momentul. Multi dintre voi au sosit de departe si din izolate regiuni muntoase, unii venind chiar pe jos. Am venit ca pelerin pentru a asculta si a învata de la voi si pentru a va spune cuvinte de speranta si de consolare», a spus papa Francisc la începutul omiliei din cadrul Sfintei Liturghii prezidata miercuri dimineata, pe stadionul Kyaikkasan Ground, din Yangon.
Inspirându-se din prima lectura a liturgiei zilei, luata din Cartea profetului Daniel, capitolul 5, în care se vorbeste despre cât era de limitata întelepciunea regelui Baltazar si a acelora care-l înconjurau, pontiful s-a oprit asupra adevaratei întelepciuni, întelepciunea lui Dumnezeu întrupata în persoana lui Isus:
Papa Francisc: «Interpretul definitiv al misterelor lui Dumnezeu este Isus. El este întelepciunea lui Dumnezeu în persoana (cf 1 Cor 1,24). Isus nu ne-a învatat întelepciunea sa prin discursuri lungi sau prin mari demonstratii de putere politica si pamânteasca, ci dându-si viata pe cruce. Câteodata putem cadea în capcana de a ne pune încrederea în propria întelepciune însa, de fapt, putem pierde cu usurinta simtul orientarii. În acel moment, este necesar sa ne amintim ca dispunem de o busola sigura în fata noastra, Domnul rastignit. În cruce, noi gasim întelepciunea care poate calauzi viata noastra prin lumina care provine de la Dumnezeu. »
«De la cruce vine si vindecarea», a continuat Sfântul Parinte, explicând ca pe cruce Isus i-a oferit Tatalui ranile sale pentru noi, rani prin care noi suntem vindecati (cf 1 Pt 2,24).
Papa Francisc: «Sa nu ne lipseasca niciodata întelepciunea de a gasi în ranile lui Isus izvorul oricarui leac! Stiu ca multi în Myanmar poarta rani ale violentei, fie vizibile fie invizibile. Tentatia este de a raspunde acestor leziuni printr-o întelepciune lumeasca care, asemenea întelepciunii regelui prezentat de prima lectura, este profund gresita. Credem ca tamaduirea poate veni de la mânie si de la razbunare. Însa, calea razbunarii nu este calea lui Isus. Modalitatea lui Isus este total diferita. Când ura si respingerea l-au dus la patimire si la moarte, El a raspuns cu iertare si compasiune.»
«Stiu ca Biserica din Myanmar face mult pentru a duce altora, în special celor mai suferinzi, balsamul vindecator al milostivirii lui Dumnezeu», a spus pontiful, evidentiind eforturile episcopilor, preotilor, persoanelor consacrate si ale catihetilor din Myanmar în favoarea unui mare numar de persoane, fara deosebire de religie sau origine etnica.
«Va încurajez sa continuati împartasirea cu ceilalti a întelepciunii inestimabile pe care ati primit-o: iubirea lui Dumnezeu, care tâsneste din inima lui Isus», a spus papa Francisc în încheierea omiliei, amintindu-ne ca iubirea lui Dumnezeu revelata în Isus rastignit pe cruce este ireversibila, fiind asemenea unui navigator, al unui "GPS spiritual" care ne conduce fara gres spre viata launtrica a lui Dumnezeu si spre inima aproapelui.


RV/AM
Sursa: http://ro.radiovaticana.va