„În ziua de 6 decembrie 2014, în Alicante s-a organizat ziua Nationala a României, încununându-se totodata cu Praznicul Sarbatorii Sfântului Nicolae, episcopul de la Mira Licia si cu Ziua Constitutiei Spaniole. A fost întârziat intentionat acest eveniment, tocmai pentruca ziua de 1 decembrie a fost o zi de luni, iar sâmbata de 6 decembrie s-a suprapus minunat cu sarbartoarea Constitutiei Spaniole si astfel toti românii care muncesc din greu în Spania au avut liber de la munca, reusind sa se bucure de aceasta zi de sarbatoare.
Acest eveniment a avut doua parti: prima parte cultural-spirituala, întâmpinându-l tipic românesc pe Episcopul locului, cu un traditional colac si sare, Episcopului Jesus Murgui, Episcop de Orihuela-Alicante, ne-a bucurat cu prezenta dânsului, si totodata ne-a oferit un minunat cuvânt de salut cordial si profund, dupa care i-a oferit binecuvântarea unui bolnav cu numele Lazar, dupa care a plecat pentru Liturghia si procesiunea care o avea de savârsit la Catadrala Sfântul Nilolae din Alicante.
Iar mai apoi, s-a savârsit Sfânta Liturghie, la care au participat: Preotul Rad Ioan, care activeaza în protopopiatul Timisoarei, în Parohia Cosarii, din cadrul Eparhiei de Lugoj; Preotul Dulau Alexandru, din protopopiatul Râciu, activând în Manastirea Nima Râciului, din cadrul Mitropoliei Alba-Iulia si Fagaras; Parintele Bokor Radu Alexandru, preot pentru românii din Alicante, ce activeaza în Biserica San Roque din Alicante; si Preotul Abad Enrique, Delegat si Consilier al Secretariatului de Migari – ASTI – Alicante si Paroh al Bisericii Sfântul Iosif de Carolinas. La finalul Liturghiei am continuat cu rugaciunea de Tedeum, încheiata cu un cuvânt pe care Parintele Avram Claudiu, Preotul Ortodox din Alicante, l-a exprimat, si acesta a fost completat într-un mod inedit de discursul evenimentelor petrecute, referitor la Unirea României, de catre istoricul Profesor Laurentiu.
Dupa intonarea imnului si dupa traditionala Hora a Unirii, am avut parte si de dansuri populare din diferite zone ale României.
Apoi, a doua parte artistico-culinara, unde dupa un scurt program artistic oferit de copii Asociatiei ARIPI Alicante, pregatiti fiind de Doamna Învatator Luminita. Urmati fiind de preotii învitati din România, care au cântat câteva colinde, împreuna cu o tânara familie, iar mai ne-am bucurat de felurite preparate culinare românesti, pregatite de bucatari de seama.
Copii au beneficiat de un loc de joaca special pe care l-au folosit cu mare drag si entuziansm, dar au mai avut parte si de o vizita surpriza a Sfântului Nicolae, care le-a oferit daruri multe copiilor care au fost cuminti si a stat de vorba cu fiecare copil prezent la eveniment, aducându-le totodata zambete si bucurie în suflete.
Astfel ca, atât cei mici cât si cei mari au resimtit din traditia, cultura si bucuria de a fi Român, chiar daca suntem departe de casa si tara noastra, traditia si mândria constructiva de a fi român, nu se opreste la granita României, ci trece dincolo de ea, emigrând pâna în cele mai îndepartate locuri ale lumii.
Speram ca sarbatorile de iarna, Nasterea Domnului si Anul care vine, sa aduca în casa românului numai belsug, sanatate, prosperitate, haruri si binecuvâtari de la Domnul.