„Vineri, 28 noiembrie 2014, în sala festiva „Matei Corvin” a hotelului Erkel Hunguest din Gyula, au avut loc festivitatile organizate cu prilejul zilei nationale a României de catre Consulatul General al României la Gyula, sub conducerea domnului Florin Trandafir Vasiloni, consul general. La aceste manifestari au participat peste 250 de personae.
Dintre oficialitatile care au onorat aceste manifestari, mentionam pe PS episcop Siluan, împreuna cu numerosi preoti si diaconi din cadrul Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, PS episcop Virgil Bercea si alti clerici ai Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, domnul Ambasador Alexandru Victor Micula si alti reprezentanti ai Ambasadei României la Budapesta, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula si domnul Titus Ghiorghiof, consul, domnul Ioan Fodoreanu, consul general si alti diplomati români, de la Szeged, doamna Gabriela Matei, directorul Institutului Cultural Român din Budapesta, Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad, Domnul Mihály Zalai, presedintele Consiliului Judetean Békés, Edit Pocsai, presedintele Parchetului Judetean Hajdu-Bihar, Tolnai Pétér, presedintele comisiei de tineret, nationalitati si culte, din cadrul Consiliului Judetean Békés, Tiberiu Iuhasz, presedintele Autoguvernarii pe Tara a Românilor din Ungaria (ATRU), Eva Iova Simon, directorul saptamânalului „Foaia Româneasca”, Delia Covaci, directorul saptamânalului „Cronica”, Maria Gurzau Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Balcescu”, din Gyula, Liviu Popa, comandantul IPJ Bihor s.a.
Au fost prezenti la manifestare reprezentanti ai mediului universitar din Arad si Oradea, printre care amintim pe prof. dr. Lizica Mihut, rectorul Universitatii “Aurel Vlaicu” din Arad si prof. dr. Coralia Cotoraci, rectorul Universitatii de Vest “Vasile Goldis” din Arad. Au fost prezenti la manifestare domnul Stefan Dano, consulul general al Slovaciei la Bekescsaba, reprezentanti ai politiei, procuraturii si altor institutii, din Ungaria si România, presedinti ai Autoguvernarilor Românesti Locale si multi primari ai unor localitati din Ungaria în care traiesc români, numeroase cadre didactice de la scolile în care se preda limba româna si alti numerosi invitati.
Au participat la aceasta manifestare reprezentanti ai mediului de afaceri, ai asociatiilor patronale si reprezentanti ai camerelor de comert, printre care amintim pe Janos Takacs, presedintele Camerei de Comert româno-maghiare; Orosz Tivadar, presedintele sectiunii maghiaro-române din cadrul Camerei de comert a Ungariei; Gheorghe Secululici, presedintele Camerei de comert si industrie Arad.
Manifestarea a debutat cu întâmpinarea oaspetilor de catre domnul Florin Trandafir Vasiloni, consul general si familia. A urmat intonarea imnurilor nationale ale Ungariei si României si alocutiunea consulului general
În cuvântul festiv, adresat invitatilor, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a subliniat patru momente importante sarbatorite în 2014: împlinirea a 300 de ani de la moartea martirica a domnitorului Constantin Brâncoveanu; împlinirea a 10 ani de la aderarea României la NATO; 100 de ani de la izbucnirea primului razboi mondial si 25 de ani de la caderea regimului comunist în România, evocând si rolul deosebit al tuturor personalitatilor de numele carora s-a legat fondarea Statului National Român modern si reîntregit, între care s-au numarat si înaintasii românilor din Ungaria, care au participat în calitate de delegati la Marea Adunare Nationala de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. A urmat apoi citirea mesajului adresat de catre domnul Bogdan Stanoevici, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni
Programul cultural prezentat publicului a cuprins concertul unui cvartet din cadrul Filarmonicii de Stat din Arad, prezentat de catre domnul director dr. Alin Vacean; o expozitie de arta populara româneasca si programul de cântece populare românesti prezentate de artista Virginia Linul, din judetul Bistrita-Nasaud, cântecele populare din zona Bucova (judetul Caras-Severin), interpretate de tinerii Danut si Daniel Bogdan. În cadrul receptiei, publicul a fost servit cu un tort festiv gigant, în culorile drapelului national al României, pregatit special pentru acest prilej.
Receptia oficiala oferita de catre Consulatul General al României la Gyula a oferit posibilitatea tuturor participantilor, sa guste traditionalele bucate si vinuri românesti.
În data de 1 decembrie 2014, la Catedrala “Sf. Nicolae” din Gyula, preotii de la centrul eparhial al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria, au celebrat o slujba religioasa în cinstea zilei nationale a României, la care a participat si Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula.