„Ziua de vineri, 31 octombrie a însemnat pentru comunitatea greco-catolica din Arad-Sega un eveniment deosebit: preluarea bisericii parohiale dupa 66 de ani.
La sfârsitul anului 1926, parohia Arad-centru înfiinteaza o filie în Sega II. În anul 1928, comitetul palatelor din parohia greco-catolica Arad-Centru, cumpara în cartierul Sega o locuinta si un intravilan, pe calea Aurel Vlaicu, pentru construirea unui lacas de cult.
Biserica greco-catolica din Arad-Sega, la fel ca toate proprietatile si bunurile Bisericii Greco-Catolice, au fost confiscate de Statul comunist ateu în 1948 si date, în cea mai mare parte în folosinta Bisericii Ortodoxe Române. Dupa 1990 comunitatea greco-catolica din Arad a fost reactivata, însa greco-catolicii nu au fost lasati sa slujeasca în bisericile pe care le-au avut (biserica de pe str. Eminescu si biserica din Arad-Sega). În tot acest timp greco-catolicii au fost nevoiti sa slujeasca în spatii improvizate (capele sau în aer liber). Între timp s-au construit doua biserici noi: cea din Arad-centru „Nasterea Maicii Domnului” si cea din cartierul Arad-Micalaca „Sfântul Anton de Padova”.
Pentru cele doua biserici neretrocedate din Arad, comunitatea greco-catolica a hotarât sa se adreseze justitiei pentru a-si câstiga dreptul sa intre în bisericile de care au fost deposedate în anul 1948. Pentru una din biserici, cea din Arad-Sega, procesul a fost câstigat de partea greco-catolica mai întâi la Tribunalul Arad iar apoi printr-o sentinta definitiva si irevocabila la Curtea de Apel Timisoara.
Astfel la data de 31 octombrie a.c. într-o atmosfera frateasca, în spiritul Evangheliei Domnului Nostru Isus Cristos, partea ortodoxa a predat biserica partii greco-catolice.
Conform procedurilor legale în prezenta Executorului Judecatoresc Dl. Viorel Horvat s-a încheiat un proces verbal între cele doua parti care constituie titlu executoriu prin care biserica a fost predata în stare buna si fara incidente.
Din partea Episcopiei Ortodoxe a Aradului au participat: pr. Zaharia Gheorghe Iova iar din partea Episcopiei Greco-Catolice de Lugoj: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar General, pr. Radu Vorindan, Protopop de Arad si pr. Sorin Seviciu, parohul locului.
Sfânta Liturghie de inaugurare, dupa 66 de ani de când biserica a fost confiscata, a avut loc duminica 2 noiembrie 2014 de la orele 10.00. Câteva sute de persoane au participat, cu emotie, la eveniment. Preotii care au celebrat Sfânta Liturghie în aceasta zi istorica au fost: pr. Nistor Chisbora, prelat papal si protopop emerit al Aradului, pr. Radu Vorindan, protopop de Arad, pr. Romeo Bodea, paroh Arad-Micalaca, pr. Radu Farcas, (preot pensionar), pr. Ovidiu Crisan, paroh la Zadareni, pr. Gheorghe Tomoioaga, paroh la Bocsig si pr. Sorin Seviciu, parohul bisericii retrocedate.
Parintele paroh Sorin a multumit tuturor si fiecaruia în parte pentru realizarea acestui act istoric. A multumit în mod particular Prea Cucernicilor Parinti ortodocsi Iova, Baba si Filip.
În biserica nou-retrocedata din Arad-Sega s-a rugat si Rafila Galut, fecioara stigmatizata de la Bocsig. În acest sens Prea Sfintia Sa Alexandru Mesian Episcop de Lugoj scria la începutul anului 2013 în cartea pe care a scos-o: „Rafila Galut, fecioara stigmatizata de la Bocsig”, mai precis pe coperta a patra a cartii urmatoarele cuvinte profetice: „Aceasta biserica, greco-catolica româna din Arad-Sega, a fost confiscata în anul 1948 odata cu întreg patrimoniul Bisericii Române Unite, Greco-Catolice si predata Bisericii Ortodoxe Române. Nici pâna astazi nu ne-a fost retrocedata! Poate ca Rafila Galut va face vreo “minune” ca sa ne fie retrocedata, pentru a-l preamari pe Dumnezeu si a-I aduce multumiri”.
Sursa: http://www.bru.ro