,, Credinta nu este o lumina care risipeste tot întunericul nostru, ci o faclie care conduce în noapte pasii nostri, iar acest lucru este suficient pentru drum.“ – Papa Francisc
Campusul Ecumenic de la Loreto (Italia) este locul unde diferitele confesiuni (romano-catolici, greco-catolici, ortodocsi, luterani si anglicani) si nationalitati (italieni, români, englezi, suedezi si danezi) se întâlnesc an de an pentru a gasi un moment în care toti sa îl simta pe Dumnezeu în mijlocul lor . Datorita Biroului Pastoral din Oradea s-a putut realiza întâlnirea pentru organizarea ei. Acesta a avut loc în Oradea (24-28 octombrie), având ca scop finalizarea programului pentru Campusul din anul acesta, adunând reprezentantii diferitelor delegatiuni din Danemarca, Anglia, Italia, reprezentanti ai bisericii ortodoxe din Resita, Asociatiei Tineretului Român Unit din Cluj si Oradea, care compun campusul de la Loreto, acestia participând totodata la primirea Crucii si a Icoanei care a fost pentru a doua oara în Oradea la 25 Octombrie. Crucea si Icoana Zilelor Mondiale ale Tineretului, au fost date de catre Sfântul Ioan Paul al II-lea, ,,Papa al tinerilor” pentru a ne uni din nou în credinta si rugaciune pe noi, tinerii.
Cu ocazia acestui eveniment organizat de catre Biroul Pastoral, am participat împreuna cu tinerii din Oradea la organizarea acestui moment special care a avut loc în data de 25 octombrie. Drumul acestora a fost unul lung, început în lumina de la Liceul Teologic Greco-Catolic ,,Iuliu Maniu”, continuându-se în rugaciune si cântece în Catedrala Greco-Catolica. Câteva cuvinte au fost adresate de catre reprezentantii Biroului Pastoral tuturor celor prezenti la eveniment, iar în continuare în onoarea Crucii au fost pregatite cântece de catre elevii Liceul Teologic Iuliu Maniu Oradea si rugaciuni de catre diferitele delegatii din Danemarca, Italia, Anglia reprezentanti ai bisericii ortodoxe din Resita, ai Asociatiei Tineretului Român Unit din Cluj si Oradea. Dupa citirea Evangheliei Parintele Antonio Chifor a transmis mesajul Episcopului Virgil Bercea, care nu a putut fi prezent la eveniment.
Drumul mai departe a constat în deplasarea Crucii si a Icoanei la Catedrala Romano-Catolica, prin centrul orasului, în vazul tuturor. Odata ajunsi, tinerii au fost întâmpinati de catre Episcopul Romano-Catolic, care a tinut sa le multumeasca tuturor celor care au participat la realizarea acestui eveniment.
Duminica dimineata am participat la Sfânta Liturghie în Biserica Romano-Catolica împreuna cu preotii si delegatiile prezente pentru planificarea campusului, pentru a multumi bunului Dumnezeu toate lucrurile minunate care ne-au adunat pe parcursul zilelor trecute si încheiând Zilele Actiunii Catolice. Delegatiile au stabilit pe parcursul acestor zile programul Campusului care va avea loc în noul an, ca dupa aceea, rând pe rând, fiecare sa se întoarca în tara lui.
În aceste zile am avut placerea si norocul de a întâlni oameni simpli, cu idei marete, care ne ajuta sa realizam defapt cât de importanti suntem fiecare în felul nostru si ca nimeni nu are dreptul sa ne înlocuiasca. Un lucru care mi-a ramas în gând este acela ca unindu-ne putem face o schimbare, indiferent de religie, nationalitate, vârsta si orice alte criterii pentru ca împreuna suntem mai puternici, iar fara acest lucru am putea considera viata neîmplinita.