„Joi, 01.04.2010, în Catedrala Sfântul Nicolae din Oradea s-a desfasurat traditionala ceremonie a spalarii picioarelor a 12 elevi, studenti si credinciosi de catre Preasfintitul Virgil Bercea.
În Joia Mare sunt evocate patru momente importante si anume: spalarea picioarelor apostolilor de catre Hristos, Cina Domneasca la care s-a instituit Taina Împartasaniei (Euharistia), rugaciunea din Gradina Ghetsimani si prinderea Domnului de catre cei ce voiau sa-l ucida. Numerosi credinciosi au asistat joi dimineata la Vecernia cu Liturghia Sfântului Vasile cel Mare în cadrul careia s-a facut si sfintirea mirului, la finalul careia Preasfintitul Virgil, urmând exemplul Mântuitorului a spalat picioarele a 12 persoane.
Gestul simbolizeaza atât spalarea de pacate, cât si umilinta celui mai mare fata de cei mai mici, caci „cel care este mai mare trebuie sa fie sluga tuturor”. Asa cum a declarat Preasfintia Sa, „numai scapând de pacate si curatindu-ne, numai iertându-ne unii pe altii putem sa-l primim în suflet pe Hristos cel înviat”.
Dupa ceremonia spalarii picioarelor, Preasfintitul Virgil a sfintit pastele si vinul care vor fi distribuite în noaptea de înviere.