„Parohia Greco-Catolica „Înaltarea Domnului” din Ip, a organizat duminica, 14 septembrie, de sarbatoarea Înaltarii Sfintei Cruci, la Monumentului Eroilor, comemorarea martirilor de la Ip si din împrejurimi, ucisi în noaptea de 13-14 septembrie 1940.
Astfel, cu începere de la ora 10:00, s-a celebrat Sfânta Liturghie oficiata de pr. Nicolae Bodea – protopop al Simleului împreuna cu preotii din Protopopiatul Simleu la care a participat un numar considerabil de credinciosi. „Aici la Ip cuvântul de ordine trebuie sa fie IERTARE. Iertarea este esentiala vietii; ea ne elibereaza de greselile trecutului si ne da speranta pentru viitor. De dragul iertarii Isus Cristos a venit pe pamânt sa moara pentru omenire” a afirmat parintele Nicolae Bodea în cuvântul sau de învatatura.
A urmat ceremonia depunerilor de coroane si jerbe de flori în cadrul programului organizat de oficialitatile judetene si locale la Mormântul Martirilor. Programul a continuat cu o ceremonie religioasa la Monumentul Eroilor, în cadrul caruia parastasul a fost oficiat catre reprezentantii Bisericii Greco-Catolice, încheiat cu depunere de coroane si jerbe de flori si cu un moment oferit de copiii de la Scoala Gimnaziala din Ip.
La eveniment a fost prezent prefectul judetului, Ionel Ciunt, reprezentanti ai tuturor partidelor si aliantelor politice si ai institutiilor publice din judet, primarii comunelor învecinate si al orasului Simleu-Silvaniei.
Comemorarea a fost încheiata de solista Veta Biris, care a interpretat cântece patriotice si defilarea garzii de onoare.