„Maica Biserica nu doar ca a tinut întotdeauna la mare cinste Viata Consacrata în diferitele forme în care s-a manifestat de-a lungul secolelor, sub îndrumarea Spiritului Sfânt, dar a ridicat-o la demnitatea de Statut Canonic.

Marti seara, în cadrul Sfintei si Dumnezeiestii Liturghii celebrate de catre Preasfintia Sa Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, în Biserica „Sfânta Familie” din Zalau, a avut loc ritualul profesiunii (depunerea voturilor) temporare a sorei Andreea Avram a Sfintei Treimi si perpetue a sorei Livia Ciava a Inimii Euharistice a lui Isus.

La momentele stabilite din cadrul Sfintei Liturghii, surorile Andreea Avram si Livia Ciava, în prezenta Preasfintiei Sale Virgil, a Maicii Cherubina Battaglia, superioara generala a Congregatiei si a sorei Domenica, secretara generala, si-au depus voturile de castitate, saracie si ascultare pe urmele si asemenea lui Cristos Curat, Sarac si Ascultator.

În cuvântul de învatatura Preasfintia Sa, a subliniat chemarea la care au fost chemate surorile, chemarea care este „un mister de dragoste:Dumnezeu si om, un mister prin care persoana devine punte de legaturi între Dumnezeu si om”. De asemenea Preasfintitul Parinte Virgil a amintit faptul ca „astazi este ziua Bisericii” la care participa preotii din Protopopiatul Zalau si Simleu, parintii si rudele surorilor, seminaristii de la Oradea însotiti de catre parintele rector, Anton Cioba si credinciosii din Zalau, care aduc multumire Domnului pentru privilegiul de a avea Congregatia Surorilor Preasfintei Inimi a lui Isus în orasul Zalau.

Bucuria sarbatorii surorilor din Zalau a fost dubla, tot ieri sarbatorindu-se 128 de ani de la fondarea Institutului Preasfintei Inimi a lui Isus.

CARISMA CONGREGATIEI
Carisma specifica a Surorilor Sfintei Inimi a lui Isus este „Iubire si Reparare” si consta în iubirea neconditionata fata de Sfânta Inima, izvorul bunatatii si al milostivirii, care le îndeamna sa-si ofere în întregime viata lui Dumnezeu, Bisericii si fratilor aflati în nevoie, vazând în ei pe Isus marginalizat si dispretuit. Pentru a repara ofensele pe care le primeste Inima divina din partea oamenilor, Maria Schinina s-a daruit pe sine, precum Domnul nostru Isus si-a dat viata pentru mântuirea tuturor. Ajutarea celor în nevoi, îngrijirea celor bolnavi cu trupul si cu sufletul si împiedicarea savârsirii oricarui pacat de moarte era misiunea sa cotidiana si îndatorirea pe care au mostenit-o fiicele sale. Ca si Maria Schinina la fel si fiicele sale lupta pentru a face cunoscuta iubirea Inimii lui Cristos si pentru „a duce Inima lui Dumnezeu în inima oamenilor si inima oamenilor la Inima lui Dumnezeu”, raspunzând invitatiei Lui: „Veniti la Mine toti cei osteniti si împovarati si eu va voi da odihna”, veniti sa va adapati la izvorul Inimii mele.

PREZENTA SI ACTIVITATEA LA ZALAU (ROMÂNIA)
Misiunea surorilor Sfintei Inimi a lui Isus în România a început în septembrie 1997 când, la cererea Preasfintiei Sale Virgil Bercea, episcop de Oradea, au fost trimise la Zalau 3 surori.
În prezent în comunitatea surorilor Sfintei Inimi a lui Isus din Zalau sunt prezente 4 surori si o novice: Superioara – Sr. Rowena Maria Hernandez, Sr. M. Cornelia Muresan, Sr. M. Loredana Toma, Sr. M. Livia Ciava si Sr. Andreea Avram. La început, locuind într-un apartament, activitatea surorilor a fost redusa la diferite activitati pastorale: cateheze si vizite la domiciliu.
Din toamna anului 2004, odata cu deschiderea actualei case, activitatea surorilor s-a extins. Aici functioneaza din acelasi an o gradinita cu program prelungit acreditata în anul 2012 unde surorile si alti colaboratori se ocupa de educatia copiilor prescolari (3-6 ani).
O componenta de o importanta majora în formarea copiilor si tinerilor, ca viitori membri responsabili ai societatii, o constituie educatia religioasa. Astfel, surorile desfasoara o bogata activitate pastorala colaborând cu cele doua parohii greco-catolice din oras prin cateheze, oratorii, grup de rugaciune, pregatirea pentru prima împartasanie.
Vizitarea bolnavilor si a batrânilor fie la domiciliu, fie acasa, ajutorarea saracilor a facut parte din viata surorilor de la bun început, ele oferindu-le acestora un imens sprijin material si spiritual.
O deosebita atentie este acordata raspândirii devotiunii catre Preasfânta Inima a lui Isus – nesecat izvor de iubire si de iertare – încurajând familiile si tinerii sa se consfinteasca Inimii lui Isus.