„Miercuri, 3 septembrie 2014, la orele dupa-amiezii, episcopii catolici de ambele rituri din România, s-au deplasat, s-ar putea spune, într-un pelerinaj personal si într-o vizita cu caracter practic la sanctuarul de la Maria Radna. Sositi în jurul orelor 16.30, episcopii au facut cunostinta cu complextul monastic, din exterior, si cu santierul de renovare si restaurare, aflat în plina desfasurare. Excelenta Sa Martin Roos le-a vorbit ierarhilor prezenti despre istoria locului, a prezentei franciscane observante la Radna, de bisericile succesiv ridicate pe acest loc si despre manastire. Parintele Nikola Lauš, cancelarul Diecezei de Timisoara, le-a vorbit oaspetilor despre proiectul de restaurare, despre demersurile pentru câstigarea proiectului de restaurare cu fonduri europene, despre valoarea acestuia si despre lucrarile aflate în curs. Parintele Andreas Reinholz, canonic catedral si paroh al locului, le-a urat la rândul sau un cald bun venit oaspetilor, conducându-i pe toti în bazilica papala. Aici, ierarhii au salutat-o pe Maica Sfânta printr-o ruga cântata, mai precis cu frumoasa antifona Salve Regina intonata spontan de toti cei prezenti. Dupa prezentarea interiorului bazilicii si dupa raspunsurile oferite la întrebarile adresate parintelui paroh, episcopii si preotii pelerini, alaturi de câtiva credinciosi prezenti, s-au rugat împreuna rugaciunea vesperelor, încheind cu un scurt moment de ruga prin mijlocirea sf. Fecioare Maria, la intentia Sf. Parinte Papa Francisc, respectiv pentru pace în Ucraina, Palestina, Siria si Irak.
În cadrul prezentarii bazilici, episcopii au putut admira noile cruci pregatite pentru a fi sfintite si asezate pe turnurile locului de pelerinaj. De asemenea, inima marelui cinstitor al Mamei lui Dumnezeu, arhiepiscopul-primat al Ungariei, Alexander Pincipe-Cardinal de Rudnay, a fost scurt timp expusa pentru înaltii oaspeti. Decedat în 1831, Alexander Rudnay a fost initial episcop de Alba Iulia si un mare sprijinitor al sanctuarului de la Radna. Dorinta sa, exprimata înaintea mortii, a fost ca inima sa îi fie asezata în apropierea icoanei miraculoase de la Radna, în biserica, ca semn al veneratiei sale fata de Sfânta Fecioara, dar si fata de acest loc de pelerinaj.
La finalul vizitei în bazilica, Excelenta Sa Francisco Javier Lozano, nutiu apostolic, a lasat în dar locului de pelerinaj un rozariu frumos lucrat, ca semn de cinstire pentru icoana si locul de har de la Radna.
Dupa rugaciunea în comun si clipele de reculegere personala, a vizitarii elementelor interesante din bazilica, ierarhii au trecut la vizitarea complexului monastic si a lucrarilor de restaurare efectuate, deja într-o buna masura. Au fost oferite explicatii si din partea domnului Teodor Neamtu, coordonatorul echipei de implementare a proiectului, care a evidentiat, printre altele, diferitele lucrari de întarire a structurii de rezistenta a edificiului, însa mai ales faptul ca fara acest proiect, Maria-Radna risca sa aibe probleme grave în viitor, în ceea ce priveste unele parti ale manastirii. Prezenta membrilor Conferintei Episcopilor Catolici din România la Radna s-a încheiat la orele 18.15, nu înainte însa de a fi realziata si o fotografie de grup în fata altarului Preacuratei Fecioare Maria.