Bucuresti, Nr. 75/ 4.09.2014

S-a încheiat Sesiunea de toamna a Conferintei Episcopilor din România (CER), desfasurata la Timisoara în perioada 2-4 septembrie 2014.
Lucrarile s-au deschis oficial marti 2 septembrie prin Sfânta si Dumnezeiasca Liturghie, în Catedrala Romano-Catolica ”Sf. Gheorghe” din Timisoara.
La lucrari, alaturi de cei 14 episcopi romano-catolici si greco-catolici, a participat ÎPS Francisco-Javier Lozano, Nuntiu Apostolic în România si Republica Moldova si PS Anton Cosa, episcop de Chisinau (Republica Moldova).
În plenul lucrarilor, episcopii au discutat pe marginea documentului Instrumentum Laboris pregatit în vederea Adunarii Generale Extraordinare a Sinodului Episcopilor de la Roma, ce va avea loc în perioada 6-19 octombrie 2014. La acest eveniment va participa ÎPS Ioan Robu si PS Mihai Fratila.
S-au stabilit unele evenimente din calendarul noului an pastoral, cum ar fi activitatile Bisericii Catolice din România dedicate Anului Vietii Consacrate, stabilirea etapelor pregatitoare pentru Întâlnirea Nationala a Tinerilor Catolici de la Cluj din 2015 si a Zilei Mondiale a Tinerilor de la Cracovia din anul 2016.
A fost analizata si publicatia Secretariatului de Stat pentru Culte, „Statul si Cultele religioase“. Au fost abordate si diverse teme din sfera educatiei catolice, subliniindu-se importanta Olimpiadelor de religie si în general a dezvoltarii si sprijinirii unui învatamânt catolic în România, în toate formele sale. În acelasi timp au fost dezbatute si teme cu caracter liturgic, social si administrativ, printre care s-a numarat si Legea nr. 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare, în vigoare de la 09.10.2014, act normativ pe care CER îl contesta. Din acest motiv episcopii au dispus înaintarea unei scrisori adresate Guvernului României, cerând amânarea aplicarii acestei legi pâna la adoptarea unor modificari si completari, de rigoare.
În ziua de miercuri, 3 septembrie, episcopii au facut o vizita la Sanctuarul Maria Radna unde s-au rugat pentru Biserica si pentru tara precum si pentru pacea în Ucraina, Irak si Siria,. În sensul acesta episcopii au semnat o scrisoare adresata PF Sale Sviatoslav Shevchuk, arhiepiscop major de Kiew-Halyc si comunitatilor crestine din Irak.
Urmatoarea întrunire a Conferintei Episcopilor se va desfasura în perioada 6-8 mai 2015, la Satu-Mare, în cadrul Episcopiei romano-catolice.

Secretar general