Sesiunea Plenara de Toamna a COMECE a avut loc între 24-26 noiembrie la Bruxelles. Participantii au reflectat pe tema populismului, subiect care a fost prezentat de catre Prof. Dr. Frank Decker, Universitatea Bonn, Prof. Dr. Bart Pattyn, Universitatea Louvain, si Prof. Dr. Chantal Delsol, Universitatea Marne-la-Vallée. Episcopii au adoptat urmatoarea declaratie:

Evaluare
Am observat o crestere semnificativa de miscari si tendinte cu caracteristici „populiste” pretutindeni în tarile Uniunii Europene. Fenomenul este foarte complex: are o varietate de manifestari, de la anumite forme de regionalism la nationalism si, de asemenea, extremism. Acesta se întinde de la stânga la dreapta spectrului politic. Cu toate acestea, exista asemanari izbitoare: o prezentare simplificata a problemelor si solutiilor, cautarea de tapi ispasitori, distinctia instrumentalizata dintre „ei” si „noi”.

O îngrijorare pentru crestini
Suntem profund îngrijorati de tendintele acestui fenomen:
– de a diviza societatile si de a submina coeziunea sociala si solidaritatea;
– de a discrimina pe cel slab din societate – minoritatile sunt etichetate ca „tapi ispasitori”;
– de a oferi iluzia unor solutii simpliste la probleme complexe.

Reamintim ca populismul este chiar opusul ideii europene, care îsi are radacinile în notiunea de solidaritate. Regretam faptul ca inclusiv unii crestini sunt tentati sa urmeze aceste tendinte. Populismul este cu adevarat incompatibil cu vocatia universala a Bisericii.

Un angajament
Fiind credinciosi vocatiei noastre, vom continua:
– sa promovam dialogul intercultural în fraternitate si adevar;
– sa încurajam crestinii la o mai mare angajare civila si sociala în serviciul aproapelui;
– sa ne consolidam eforturile în domeniul educatiei pentru responsabilitate.

Ne dam seama de incertitudinea si nesiguranta din prezent. Cu toate acestea, facem un apel catre crestini sa reziste tendintei populiste si sa înoate împotriva acestui curent. Evanghelia ne cheama sa facem acest lucru astazi, la fel cum au facut si generatiile trecute. Nu pentru a ne angaja într-o lupta a culturilor sau ideologiilor, ci mai degraba pentru stabilirea principiilor care stau la baza tuturor lucrurilor: demnitatea fiecarei persoane umane – atât de iubita si dorita de Dumnezeu – si binele comun, care ne reaminteste sa dam dovada de solidaritate si sa ne iubim aproapele.