„Sâmbata, 30 august, la orele 18.00, în Catedrala greco-catolica „Sfântul Vasile cel Mare” din Bucuresti a avut loc lansarea a trei volume publicate sub egida Episcopiei greco-catolice „Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti.
Întâlnirea a fost moderata de Preasfintia Sa Claudiu Lucian Pop, Episcopul Curiei Arhiepiscopiei Majore, care a prezentat volumul Reîntoarcerea la vestea cea buna. Mici rasfrângeri ale unei mari lumini, ce întruneste meditatii la evangheliile duminicale scrise periodic de Preasfintia Sa pentru site-ul Curiei Arhiepiscopiei Majore: e-communio.ro. În descrierea Preasfintitului Mihai Fratila, care semneaza si prefata volumului, cartea „este o pretioasa marturie. Sunt pagini care vorbesc, în primul rând, de prietenia interioara cu Isus, spunând cât de mare e dragostea lui Dumnezeu pentru om, amintind, iarasi si iarasi, ca viata crestina nu este o existenta apretata de formalitati.”
Preasfintitul Claudiu l-a introdus pe Alexis Dimcev, care a prezentat lucrarea „M-am casatorit sufleteste cu Biserica”. Drumul unui martir: Vasile Aftenie (1899-1950). Biografie critica. Cartea cuprinde ultimul capitol al tezei de doctorat sustinuta în iunie 2014 în cadrul Scolii doctorale de teologie din cadrul Facultatii de teologie romano-catolica a Universitatii din Bucuresti, în care este prezentata biografia episcopului Vasile Aftenie din perspectiva documentelor cercetate de autor în arhive si fonduri documentare publice si private. Cartea aduce o descriere inedita si detaliata a activitatii misionare a episcopului Vasile Aftenie în teritoriul României Mari.
La finalul întâlnirii, Preasfintitul Mihai Fratila a expus succint geneza albumului Catedrala. O istorie de har, o carte ce prezinta, în conditii grafice de exceptie, istoria primului lacas al românilor uniti din Bucuresti, biserica Sfântul Vasile cel Mare, ridicata la rang de Catedrala cu ocazia înfiintarii noii Episcopii greco-catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti. Lucrarea puncteaza, prin imagine si text, reperele unui trecut deopotriva dureros si bogat, dar si etapele restaurarii bisericii, loc de recladire sufleteasca a comunitatii.
La lansare au asistat: Preasfintia Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, Preasfintia Sa Cornel Damian, Episcop auxiliar al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucuresti, pr. prof. dr. Wilhelm Danca, decanul Facultatii de Teologie Romano-Catolica al Universitatii din Bucuresti, pr. prof. dr. Ioan Mitrofan, pr. Liviu Otoiu, protopopul Bucurestiului, prof. Giuseppe Munarini, traducatorul în limba italiana ale cartilor Lanturi si teroare a episcopului Ioan Ploscaru si Credinta noastra este viata noastra- Memoriile cardinalului Dr. Iuliu Hossu, precum si numerosi invitati.
Evenimentul s-a înscris în suita de manifestari culturale prilejuite de instalarea Preasfintiei Sale Mihai Fratila ca întâiul episcop al Eparhiei greco-catolice “Sfântul Vasile cel Mare” de Bucuresti, care a avut loc tot pe data de 30 august, la orele 10,30, în cadrul Sfintei Liturghii prezidate de Preafericirea Sa Cardinal Lucian Muresan, în prezenta Excelentei Sale Cardinalul Leonardo Sandri, Prefectul Congregatiei pentru Bisericile Orientale de la Roma.
Sursa:http://episcopiabucuresti.ro