Noul rector al Seminarului “Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea este parintele Anton Vasile Cioba, numit prin decret episcopal de catre PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, în data de 1 august 2014. Decretul va intra în vigoare în data de 6 august – de Sarbatoarea Schimbarii la Fata a Domnului.
Pr. Anton Cioba s-a nascut în data de 3 ianuarie 1986 si este originar din Habic, jud. Mures. A urmat studiile liceale la Liceul Teologic Greco-Catolic din Oradea în perioada 2000 – 2004. S-a format apoi în Seminarul “Sfintii Trei Ierarhi Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, fiind student al Departamentului din Oradea al Facultatii de Teologie Greco-Catolica din cadrul Universitatii “Babes-Bolyai” Cluj Napoca, în perioada 2004 – 2008. Aici a obtinut Licenta în Teologie pentru sustinerea lucrarii cu tema: “Iconografia bizantina: fundament si teologie”.
În anul 2008 pleaca la Roma pentru a-si desavârsi studiile teologice la Universitatea Pontificala Saleziana, unde, în anul 2009, obtine Licenta în Educatie Religioasa la Facultatea de Stiinte ale Educatiei, pentru sustinerea lucrarii cu titlul: “Icoana bizantina: instrument catehetic al Bisericii Greco-Catolice din România”. A fost hirotonit preot celibatar în data de 16 august 2009. În anul 2010 a urmat un curs intensiv cu titlul: “Exorcism si Rugaciune de eliberare” la Institutul Sacerdos al Ateneului Pontifical “Regina Apostolorum” din Roma, iar în anul 2012 obtine Masteratul în Pastoratia Tineretului si Catehetica, la Facultatea de Teologie a Universitatii Pontificale Saleziene, pentru sustinerea lucrarii cu titlul: “Satanismul: provocare pentru pastoratia tineretului”. În perioada studiilor la Roma, Pr. Anton a fost alumn al Colegiului Pontifical “Pio Romeno”.
A urmat apoi un an de practica pastorala ca vice-paroh al Catedralei din Cuneo, Italia dupa care s-a întors în România, la Oradea, unde a fost Director Spiritual al Liceului Greco-Catolic “Iuliu Maniu”, Asistent Spiritual al Asociatiei Tinerilor Români Uniti (ASTRU) Oradea, Asistent Spiritual al sectorului tineri din Actiunea Catolica din România si responsabil al Biroului Eparhial de presa.
Dorim noului parinte rector multe haruri si binecuvântari în noua sa misiune de formare a viitorilor preoti.