„Am auzit chemarea la Pelerinajul organizat în Moldova între 15-19 mai 2014 de Manastirea franciscana “Maica Domnului” din Oradea si ne-am bucurat de compania preotilor Mihai Vatamanelu si Ion Solomon. Grupul de 48 de pelerini a fost omogen si a sustinut cu cântari frumoase si rugaciuni puternice pe tot traseul si la toate sfintele liturghii oficiate zilnic de preotii nostri franciscani.
S-au vizitat pe parcurs frumoasele manastiri ortodoxe: Gura Humorului, Voronet, Putna iar la Iasi, Biserica Sfintii Trei Ierarhi si Mitropolia cu moastele Sfintei Paraschiva. Am ajuns la Sanctuarele reprezentative ale celor trei ramuri ale Ordinului Întâi întemeiat de Sfântul Francisc din Assisi si anume: la Cacica, la fratii conventuali, unde am celebrat Sf. Liturghie, la Onesti, unde ne-am rugat la Fericitul frate capucin Ieremia Valahul si apoi la fratii observanti de la Bazilica Sumuleu Ciuc, închinata Sfintei Fecioare Maria.
Scopul principal a fost sa participam la Sf. Liturghie de beatificare a episcopului martir Anton Durcovici, care s-a oficiat pe stadionul din Iasi sâmbata 17 mai între orele 10.00 si 12..00. A fost o ceremonie fastuoasa cu trimisul papal, cardinalul Angelo Amato, zeci de episcopi, sute de preoti si mii de suflete care au reusit sa fie în armonie cu cerul, simtind binecuvântarile lui Isus, revarsate cu generozitate din Preaplinul Divin.
Grupul nostru, usor de identificat la intrarea B, datorita tricolorului si pancardei cu mentiunea Oradea, a fost salutat calduros de cei doi episcopi oradeni, PS Virgil Bercea si PS László Böcskei, acesta fiind un moment de bucurie reciproca si emotionanta.
La Iasi, am dormit doua nopti pe strada Fericirii apoi am continuat traseul la mormintele preotilor nostri dragi Damian Blajut din Nisiporesti, Iosif Sabau din Luizi Calugara precum si la Ion Gârleanu din Sabaoani unde am aprins lumânari, am lasat câte o coronita de flori legate cu tricolor si am ridicat rugaciuni pentru sufletele lor.
De neuitat a fost liturghia savârsita duminica în Tamaseni, localitatea natala a parintelui Mihai Vatamanelu, într-o biserica mareata cu un preot plin de har, orga, cor, sute de credinciosi… si mai ales ospitalitatea mamei Maria care ne-a omenit cu sarmalute, cozonaci si vin.
Am mai vizitat Cetatea Neamtului si Cetatea Sighisoarei reabilitate recent cu fonduri europene dar si Seminarul Franciscan de la Roman unde, în capela, ne-a impresionat reusita sculptura din lemn în care Marele Rastignit Isus este ajutat de micul Sau rastignit, fratele Francisc, sa coboare de pe Cruce…
Multe emotii si bucurii am avut în acest pelerinaj dar pentru mine, punctul culminant a constituit întâlnirea cu copiii de la Casa “Sf. Iosif” de la Odorhei aflati sub grija materna a 12 surori din Congregatia Inimii Neprihanite a Mariei. Dupa Sfânta Liturghie oficiata în capela calda a orfelinatului, la cuvintele de recunostinta ale sorei Emilia pentru Dumnezeu si Sfânta Maria care au grija sa trimita câte un suflet mare sa ajute cei 120 de copii cu vârste între 2 si 20 de ani amintind astfel ca, se petrec zilnic minuni ca sa se poata plati facturi de apa si curent electric si sa aiba de mâncare, haine, rechizite. Lacrimile sorei Emilia sterse pe furis s-au transmis si noua, iar inimile noastre de piatra au devenit inimi de carne… Am fost condusi sa vedem biblioteca, cabinete si ateliere unde învata sa lucreze mânute harnice iar apoi am fost serviti la cantina de copii cu un prânz simplu dar gustos. La despartire am primit din partea sorei Ionela cartea intitulata „Viciile”, o revelatie particulara deosebit de valoroasa pentru fiecare crestin autentic.
Multumim din toata inima lui Isus care a fost cu noi, ne-a binecuvantat în aceste zile de har si a facut sa lumineze peste noi Fata Lui, ca sa cunoastem pe pamânt CALEA SA.
"Domnul Isus ne-a chemat si ne-a binecuvântat": Pelerinajul credinciosilor oradeni în Moldova,
