„Sa ne bucuram, asadar,

Cât înca suntem tineri

Fiindca dup-o tinerete agitata,

Si-o batrânete-ngreunata,

Tarâna ne va avea pe toti.

Viata ne este scurta

Va fi terminata prea curând,

Moartea vine fulgerator

Atroce ne agata-n ghearele-i.

Nimeni nu-i crutat de-aceasta.

Traiasca scoala!

Traiasca profesorii!

Traiasca fiecare-ntrebator!

Traiasca fiecare-ntrebatoare!

Fie ca ei sa-nfloreasca de-a pururi!”

Gaudeamus igitur

Sunt cuvintele pe care cei mai noi absolventi ai cursurilor Facultatii de Teologie Greco-Catolica, Departamentul Oradea a Universitatii Babes-Bolyai Cluj Napoca, au pasit în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea, pentru a participa la cursul festiv cu ocazia finelui unui nou ciclu de studii.
Astfel, data de 22 mai 2014 va ramâne o data semnificativa în special pentru absolventi dar nu numai întrucât alaturi de ei au mai fost profesori, parinti si apropiati ai acestora.
O noua promotie îsi ia zborul, luând cu asalt turbulentele vântului vietii acesteia. La acest eveniment deosebit de important au luat parte asadar formatori, profesori, responsabili, parinti si apropiati ai studentilor din anul terminal IV.
Deschiderea cursului festiv a început cu o rugaciune, dupa care Preasfintia sa, Episcopul Virgil Bercea a adresat câteva gânduri atât tinerilor absolventi cât si tuturor invitatilor: „îndemnul sau a fost de a îndrazni, de a învata toate neamurile, învataturi primite din prea plinul inimii profesorilor, prin urmarea datoria ce le revine absolventilor este de a da mai departe darul pe care l-au primit – sa-l daruiasca mai departe pe Cristos care ramâne în continuare prezenta în viata lor”.
Odata cu ultima strigare a catalogului de catre domnul profesor si director de departament Ionut Popescu, acesta a precizat câteva gânduri, amintind de valul de tinerete oferit odata cu finele fiecarei generatii, “val ce ne poate duce cu gândul pe toti la nemurire”. Invitatia sa a fost la neuitare, la continuarea rugaciunii, la pastrarea legaturilor precum si la apelarea la idealurile cele mai înalte în momentele cele mai dificile ale vietii.
Titlul acestui curs festiv a fost: „Chipul chemarii noastre” si a fost tinut de catre profesorul de suflet al anului IV, maestrul Radu Ioan Muresan. Întreaga prezenta s-a putut bucura de cuvintele de învatatura – un mesaj de suflet din partea maestrului. „Ce înseamna într-un cuvânt aceasta chemare, acest chip al chemarii? … E nevoie asadar de a fi treji, chemare ce presupune multa atentie”. Invitatia venita pentru fiecare dintre student si nu numai, a fost de a cauta raspunsuri, de a trai stari de navigare nu în apropierea tarmului, a coastei, ci în largul acestei lumi. „Caci astfel, prin expunerea în primejdia valurilor, se poate ajunge la cunoasterea unui tel pe care nici macar faptul de a nu-l putea atinge nu te mai poate descuraja”. Aceasta iesire în larg semnifica atât cautarea întelegerii comune, a unitatii, a dialogului, al dezbaterii sincere si politicoase, precum si dezvoltarea capacitatii de a înfrunta cu tenacitate lucrurile cele mai înalte, a unui spatiu spiritual ce ajuta la modelarea propriei chemari. Asadar invitatia la care s-a apelat a fost cea de a se continua la lucrarea propriei înfatisari, ce poate arata cine suntem si încotro ne îndreptam.
Studentul Bonte Cristian din anul III, la preluarea traditionalei chei, a adresat câteva cuvinte ce invitau de asemenea la curaj în a dechide usa necunoscutului, asemenea pelerinilor ce dupa o buna bucata de drum sunt nevoiti a-si urma propriul traseu.
Nu în ultimul rând, seful de promotie Daniel Catalin Pit, a adus, în numele tuturor absolventilor, multumirile adresate Preasfintiei Sale Virgil Bercea pentru sprijinul acordat pe întreg parcursul acestor patru ani de studiu si formare, tuturor responsabililor si formatorilor, întreg colectivului de profesori, dar si principalilor sustinatori – familiile. „Prieteniile care s-au legat între noi sunt deosebite pentru ca ele s-au format întru Cristos”.
Se cuvine asadar ca sa aducem lauda si preamarire Bunului Dumnezeu pentru toate harurile revarsate asupra tuturor, multumiri familiilor si tuturor celor dragi. Întâlnirile noastre nu se vor sfârsi aici, întrucât prin invitatia la unitate în rugaciune se pot doborî orice bariere de distanta, apartenenta, convingere sau de orice alt fel.
Cristos a Înviat!