În zilele de marți 9 martie și miercuri 10 martie, au avut loc catehezele on-line adresate tinerilor și copiilor. Începând cu ora 18.30, timp de o oră, au fost alături pe platforma Zoom tinerii și copii din protopopiate eparhiei noastre, alături de părinţii protopopi, părinţii preoţi şi membrii Biroului Pastoral.
La începutul celor două întâlniri ne-am rugat împreună, iar după acest moment tinerii au fost provocați să răspundă la întrebarea: „Ce îmi propun să fac în perioada postului, la ce aș dori să renunț sau să ce fapte bune doresc să fac?” Răspunsurile tinerilor au fost prompte fiecare dintre ei propunându-și anumite obiective: unii vor să se roage mai mult, alții să aibă grijă de sufletul lor, alții să facă fapte bune pentru părinți și bunici etc.
Tema catehezei a fost – Cum să fim fericiți?- , în centrul activității fiind mesajul lui Dumnezeu, Matei 5, 1- 12- Fericirile.
În prima seară comentariul la acest text biblic a fost făcut de pr. Ioan Tătăr, protopop la Holod, iar în a doua seară de pr. Crișan Marius, din protopopiatul de Supur. În ambele meditații s-a subliniat faptul că: fericirea nu contă în faptul de a avea, ci de a fi, fericirea vine din suflet, din interior și acesta nu se poate cumpăra, fericirea este posibilă și la îndemâna fiecăruia dintre noi.
De asemenea, cei doi preoți ne-au spus despre semnificația cuvântului „Fericit”, care vine din grecescul „makarios”, care nu arată unul cu burta plină sau care o duce bine, ci o persoană aflată într-o stare de grație, care înaintează în harul lui Dumnezeu, pe calea lui Dumnezeu.
Am urmărit apoi o scurtă secvență povestită din cartea lui Antoine de Saint Exupey ,,Micul Prinț”, în care vulpea îi mărturisește acestuia ce însemnă fericirea pentru ea: „mult mai frumos era dacă veneai şi astăzi la aceeaşi oră, zise vulpea. Dacă, de pildă, vii la ora patru după-amiaza, eu încă de la ora trei voi începe să fiu fericită. Şi, pe măsură ce secundele vor trece, eu şi mai fericită mă voi simţi. La ora patru mă vor cuprinde un freamăt şi o nelinişte: voi descoperi cât preţuieşte fericirea! Dar dacă vii aşa, la voia întâmplării, eu niciodată nu voi şti la ce ceas să-mi împodobesc sufletul”.
A urmat mărturia Teodorei Aușan: care ne-a transmis că: „pentru ea fericirea, constă în lucrurile mărunte, pe care le face zi de zi în misiunea ei de mamă, soție și creștin în această lume. În acest perioadă este foarte împlinită și fericită, deoarece reușește să fie creatorul unor podcasturi în care abordează diferite subiecte cu invitați deosebiți, podcasturi ce sunt publicate pe pagina de faceebook: Casă pe piatră.
Tinerilor li s-a propus de asemenea să participe, la un scurt joc, în care trebuiau să aleagă diferite activități care le fac plăcere și noteze de la 1 la 5, în funcție de importanța pe care o acordă fiecărei activitate. Din răspunsurile la întrebări lor, am tras concluziile că pentru tineri a fi fericiți însemnă: a petrece timp împreună cu prietenii, a asculta muzică, a citi o carte, a viziona un film, a face sport, dar și a se ruga lui Dumnezeu. Cateheza s-a terminat cu un bans și un cântec, în acord cu tema aleasă.
Propunerile Biroului Pastoral continuă cu un curs de formare pentru Asociații și responsabilii cu pastorația tinerilor din protopopiate, care va avea loc în 15 martie de la orele 19,00.
Vă mulțumim dragi tineri pentru participare și implicare, pentru timpul pe care-l oferiți Domnului, mulțumim îndrumătorilor și părinților voștri.
Biroul Pastoral