„În perioada 7-9 mai 2014, la Sediul Episcopiei Greco-Catolice Române din Oradea s-au desfasurat lucrarile sesiunii ordinare de primavara ale Sinodului Episcopilor Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.

La lucrarile sinodale, desfasurate sub presedintia Preafericitului Cardinal Lucian, Arhiepiscop Major, au participat toti Episcopii greco-catolici din România, absentând, în mod motivat, Preasfintia Sa John Michael Botean, Episcop Eparhial de Canton – Ohio (SUA).

Printre temele dezbatute de Parintii sinodali, pot fi amintite: probleme juridice si canonice, chestiuni administrative, definirea unor amendamente de interes general, aspecte pastorale si liturgice, procesul de beatificare al Episcopilor greco-catolici morti în faima de martiri sub regimul comunist, propunerile formulate de Comisia Sinodala pentru redactarea Dreptului Particular, precum si chestiuni legate de prezenta comunitatilor greco-catolice române în diaspora.

În dupa-masa zilei de joi 8 mai 2014, Episcopii sinodali au participat la o manifestare culturala cu prilejul împlinirii a 230 de ani de la deschiderea primei scoli românesti la Oradea.

Urmatoarea sesiune sinodala ordinara va fi celebrata în intervalul 27-29 octombrie 2014 la Blaj, sediul Arhiepiscopului Major.

Sinodul Episcopilor îi reuneste pe toti Episcopii Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica, din România si din afara granitelor tarii, reunindu-se în sesiune ordinara de doua ori pe an, primavara si toamna.

Notar