„Vineri, 29 noiembrie a. c., a avut loc un seminar de neuro-bioetica la Facultatea de Bioetica din Roma (Ateneul Pontifical Regina Apostolorum), prima facultate de acest gen din lume în momentul inaugurarii ei acum un deceniu.
Seminarul a fost organizat de Grupul de Neurobioetica din cadrul facultatii si i-a avut ca invitati pe tânarul greco-catolic Andrei-Claudiu Hrisman, doctor în bioetica si membru al Catedrei Unesco de Bioetica si Drepturi Umane din Roma, si pr. Paolo Benanti, profesor de Neurobioetica la Universitatea Pontificala Gregoriana din Roma.
Andrei Hrisman a prezentat succint problemele antropologice care afecteaza cel mai mult discursul bioetic, dar mai ales viata cotidiana a fiecaruia dintre noi, amintind despre „mitul calitatii” care considera ca omul este valoros doar daca are anumite calitati, despre reductionismul biologic, perfectiunea secularizata, pentru ca apoi sa faca o scurta introducere în ce înseamna îmbunatatirea organismului uman din perspectiva stiintifica-contemporana, dar mai ales îmbunatatirea mintii umane prin metode neconventionale: medicamente si tehnologii dezvoltate de neurostiinte.

Pr. Paolo Benanti a analizat câteva citate din principalii filosofi si omeni de stiinta contemporani care propun îmbunatatirea organismului uman si a vorbit si el despre problemele antropologice ale celor care promoveaza cu orice scop îmbunatatirea organismului uman.
Moderatorul seminarului, pr. Alberto Carrara, profesor de bioetica, a prezentat proiectul intitulat 2045, un proiect care doreste transformarea radicala a omului si a societatii cu ajutorul tehnologiei si a medicinii; proiectul este promovat în special de miliardarul rus Dmitri Itskov.
Seminarul face parte dintr-o serie de întâlniri lunare ale grupului de Neurobioetica de la Ateneul Pontifical Regina Apostolorum din Roma, un grup de cercetare din care fac parte bioeticieni, medici, avocati, jurnalisti si teologi.
Sursa: http://e-communio.ro