„În perioada 10-13 aprilie, anul curent, au avut loc, la Stâna de Vale jud. Bihor, exercitiile spirituale ale seminaristilor greco-catolici din Blaj si Oradea. În acest cadru s-au întâlnit seminaristii din Seminarul Major Arhiepiscopal Greco-Catolic din Blaj, respectiv din Seminarul Greco-Catolic Sfintii Trei Ierarhi „Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea, fiind primul eveniment de acest fel care reuneste integral seminaristii din cele doua eparhii.
Seminaristii de la Oradea au fost însotiti de pr. rector Antoniu Chifor, pr. spiritual Anton Rus, pr. administrator Eduard Roman si pr. Cristian Balanean. Seminaristii de la Blaj au venit însotiti la rândul lor de pr. rector Florin Gutiu, pr. spiritual Anton Rus si pr. Calin Patulea. În total au participat în jur de 55 de persoane la aceste reculegeri.
Pe lânga programul religios specific reculegerilor spirituale, au fost si meditatiile tinute de catre pr. Alexandru Dragos de la Satu-Mare si pr. Anton Rus de la Blaj, care au atins inimile si cugetele celor prezenti. Temele alese si pregatite de cei doi preoti au avut în centru iubirea, mai exact caracteristiciile acesteia, asa cum sunt prezentate în imnul iubirii din Epistola catre Corinteni a Sfântului Apostol Pavel.
Am avut deosebita onoare de a-l avea în mijlocul nostru pe PS Virgil Bercea care ne-a adresat câteva cuvinte în legatura cu importanta exercitiilor spirituale, momente de retragere din lume pentru a sta împreuna cu Domnul, precum apostolii si Isus faceau adesea. Totodata, fiind aniversarea a 100 de ani de la nasterea episcopului Iuliu Hirtea, PS Virgil ne-a prezentat un scurt profil biografic al acestuia, facându-ne cadou un volum de poezii scrise de Preasfintitul Iuliu, recent editat la Oradea.
Reculegerile s-au încheiat în Duminica Floriilor cu Sfânta Liturghie. A fost o experienta deosebita din care am ramas cu multe bogatii spirituale si pe care speram sa o putem repeta si anul viitor.