„În zilele de 7 si 8 aprilie 2014 elevii claselor V-XII de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” Oradea au avut Exercitiile spirituale pregatitoare pentru Sarbatoarea Învierii Domnului.
Pentru clasele V-VIII momentele de reculegere s-au desfasurat în data de 7 aprilie la Manastirea Franciscana Maica Domnului din Oradea, fiind coordonate de Pr. Mihai Vatamanelu, Sr. Ligia Man si Pr. Adrian Podar. Au început la orele 8.00 cu Sf. Liturghie urmând apoi doua meditatii tinute de Pr. Adrian. Momentele de Adoratie Euharistica si filmul cu tematica religioasa au fost conduse de Pr. Mihai.
Toti elevii din gimnaziu, împreuna cu dirigintii lor au folosit o zi din programul “Scoala altfel: Sa stii mai multe, sa fii mai bun” într-un mod placut, folositor sufletului.
Pentru elevii de liceu Exercitiile spirituale s-au desfasurat pe parcursul a doua zile si anume 7-8 aprilie 2014, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic din Oradea.
Despre aceste momente de reculegere ne relateaza Andreea Plugaru, eleva în clasa a XI-a A:
În prima zi, 7 aprilie, ne-am adunat cu totii, elevi, profesori si preoti în Aula Magna, dornici de a împartasi idei noi si de a culege doza de energie spirituala de care cu toti avem nevoie. De la orele 8.30 a avut loc Sfânta Liturghie de început a Exercitiilor Spirituale în ritmuri de chitara si voci tineresti. Între orele 10.00-12.00 am reflectat cu totii la cele doua meditatii cu teme sugestive: “Comoara sufletului” si “Tinerii – pietre vii ale Bisericii”, tinute de Pr. Anton Cioba, directorul spiritual al liceului nostru. De la orele 12.00 a avut loc Adoratia Euharistica iar de la orele 12.30 am avut placerea si bucuria de a lua cu totii prânzul pregatit în cantina Seminarului. Ziua de luni s-a încheiat cu filmul “The Ultimate Gift” care a umplut sufletele celor prezenti de emotie, provocând anumite dezbateri privitoare la scara valorilor pe care un tânar trebuie sa le aiba.
A doua zi, 8 aprilie, a început cu rugaciunea de dimineata de la orele 9.00, iar apoi, împreuna cu pr. Anton am luat parte la a treia si ultima meditatie din cadrul Exercitiilor Spirituale cu tema “Izvorul fericirii”. De la orele 10:30 am avut ocazia sa îl avem în mijlocul nostru pe Pr. Mihai Vatamanelu care a animat Celebrarea Penitentiala în cadrul careia multi tineri s-au împacat cu Dumnezeu prin sacramentul Spovezii. Acest moment a avut în centru Pilda Fiului risipitor, reprezentata si de tabloul lui Reimbrandt, prezent în mijlocul nostru pe parcursul acestor exercitii. La orele 11.30 a avut loc Sfânta Liturghie dupa care ne-am întâlnit din nou în cantina Seminarului pentru a lua prânzul împreuna. De la orele 13.30 ne-am rugat împreuna Calea Crucii pregatita special cu secvente din filmul “Patimile lui Cristos”.
Exercitiile Spirituale s-au încheiat în prezenta PSS Virgil Bercea, episcopul de Oradea, care a raspuns la o serie de întrebari adresate de catre tineri, privitoare la chestiunile pe care le traiesc zi de zi.
La fel ca si în anii trecuti, elevii si-au umplut sufletele si mintile cu energie spirituala pozitiva si au plecat la casele lor cu dorinta de a primi în suflete asa cum trebuie, Sfintele Sarbatori Pascale.

Câteva marturii:

Exercitiile spirituale din acest an m-au ajutat sa învat ce înseamna sa iert pe cel care îmi face raul si sa îl acept. Am ramas placut impresionat deoarece aceste exercitii mi-au raspuns la problemele cu care ma confrunt, dar cred ca si ceilalti si-au gasit raspuns la majoritatea problemelor cu care se confrunta în fiecare zi. Cred ca aceste evenimente ar trebui repetate de mai multe ori pe an, deoarece ne fac sa ne retragem putin din programul nostru de zi cu zi si ne ajuta sa putem sa ne cunoastem mai bine noi pe noi însine avându-l ca model pe fiul risipitor care s-a întors la tatal sau. (Vasile Chindris)
Pentru mine Exercitiile Spirituale au fost si sunt un izvor de limpezire a sufletului. Prin aceste exercitii oamenii isi hranesc sufletul nu doar trupul. În Postul Mare este foarte important sa ne hranim si sufletul. La Exercitiile Spirituale pe care le-am facut, am avut niste trairi foarte placute deoarece ne-am adunat toti elevii din liceu pentru a preamari numele lui Dumnezeu si a fiului sau, Isus Cristos, care a murit pentru mântuirea noastra. Aceste momente au o importanta deosebita pentru noi toti, pentru ca ne-am rugat si am crescut spiritual împreuna. (Ionut Tupita)