„PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea si responsabil cu diaspora, s-a aflat într-o scurta vizita în Austria. La invitatia Mons. Franz Schuster, fost Vicar general al Arhidiecezei de Viena, coordonatorul de proiecte al Eparhiei de Oradea, Eugen Andrei Ioan Clintoc, a organizat foarte bine vizita PS Virgil, a corului Catedralei din Oradea si a corpului profesoral. Dupa ce au sosit sâmbata din România, corul si profesorii au fost cazati la internatul Fratilor Scolilor Crestine.
Duminica, la ora 10.00, a început celebrarea Sfintei Liturghii la parohia Strebersdorf. Alaturi de PS Virgil au concelebrat: pr. dr. conferentiar universitar Ovidiu Horea Pop, pr. dr. conferentiar universitar Alexandru Buzalic, pr. dr. conferentiar universitar Calin Duse din Oradea si preotii din Viena: pr. Ovidiu Ioan Pintea, pr. Ioan Iulian Hotico si pr. Traian Tamas si pr. paroh icon. stavr. Mons. Franz Schuster. Ipodiaconul Eugen Andrei Ioan Clintoc a diaconat si a tradus cuvântul de învatatura al PS Virgil în germana. Sfânta Liturghie a fost celebrata în doua limbi, în limba româna si în limba germana. Corul “Buna Vestire” al Catedralei “Sfântul Nicolae” din Oradea, condus de dirijor prof. Radu Muresan, a raspuns magistral si ne-a introdus în spiritualitatea bizantina.
Dupa Sfânta Liturghie a urmat o scurta agapa unde am avut ocazia sa discutam si cu enoriasii parohiei Strebersdorf, dupa care a urmat masa festiva. În cuvântarea adresata celor prezenti, Mons. Schuster a multumit PS Virgil pentru vizita, dar si pentru buna colaborare între cele doua Dieceze – cea de Viena si cea de Oradea. Patru preoti ai Diecezei de Oradea activeaza la Viena, oferind un real ajutor parohiilor Arhidiecezei. I-a multumit în continuare pr. Horea Ovidiu Pop pentru organizarea Sfintei Liturghii. De asemenea a multumit dirijorului Radu Muresan pentru talentul corului pe care îl conduce. A multumit si lui Eugen Andrei Ioan Clintoc pentru tot efortul organizatoric depus pentru realizarea acestui eveniment frumos.
PS Virgil s-a întors în cursul zilei de luni în tara, urmând ca membrii corului si profesorii însotitori sa revina în tara marti.