„Suveranul Pontif efectueaza o calatorie apostolica în Letonia pe 24 septmbrie 2018, în cadrul unei vizite mai ample în Tarile Baltice (22-25 septembrie 2018).. În timpul de pregatire care a mai ramas, episcopii îndeamna la reflectii despre magisteriul papei Francisc pentru a deveni mai constienti de misiunea specifica a Sfântului Parinte, a promova cooperarea ecumenica si a deveni ”marturisitori ai iubirii lui Cristos” prin fapte concrete de caritate fata de toti cei aflati în dificultate.
Adrian Danca – Cetatea Vaticanului
30 iunie 2018 – Vatican News. Trei sunt evenimentele mari care marcheaza agenda pontificala internationala din urmatoarele trei luni: pe 7 iulie, calatoria la Bari pentru o Rugaciune pentru pace împreuna cu reprezentantii Bisericilor orientale, pe 22-26 august la Dublin, în Irlanda, pentru cea de-a noua Întâlnire mondiala a familiilor si, în fine, între 22-25 septembrie, calatoria apostolica în Tarile Baltice.
Vizita papei Francisc în Letonia pe 24 septembrie 2018
Referitor la acest din urma eveniment, episcopii din Letonia au trimis o scrisoare pastorala care îndreapta atentia Bisericii si a oamenilor de buna vointa spre acest asteptat moment de întâlnire cu Succesorul lui Petru. Vizita pontifului în Letonia are durata de o zi, pe 24 septembrie, motiv pentru care cei patru episcopi letoni îndeamna la o intensa pregatire. Papa Francisc, se afirma în scrisoarea difuzata de agentia SIR, vine în Letonia pe 24 septembrie ”ca sa-si îndeplineasca misiunea sa de a-i întari în credinta pe fratii sai si sa-i ajute sa gaseasca parcursul de unitate între crestinii letoni”. Daca Sfântul Ioan Paul al II-lea, noteaza episcopii tarii baltice, ”a pronuntat cuvinte profetice despre libertate”, acum a venit timpul ”sa raspundem la întrebarea cum am folosit darul libertatii”.
Vizita papei, mai mult decât ”o emotie efemera”
Vizita papala, la centenarul aniversarii Letoniei, ”reprezinta un îndemn de a-si aminti de temeliile spirituale ale tarii, un prilej de recunostinta si de a cere binecuvântarea lui Dumnezeu”. ”Epoca în care traim a adus multe schimbari si progrese pozitive”, recunosc episcopii, dar este necesar ”sa cautam raspunsuri la noile provocari pe care viata le pune înaintea noastra”. În aceasta privinta, pontiful arata ”speranta care vine de la Cristos” si aminteste ”ca apartinem familiei crestine din lumea întreaga”. De aceea, episcopii se asteapta ca vizita papei Francisc sa nu fie ”o experienta emotionala efemera, ci un dar permanent al harului divin”.
Pregatiri practice si spirituale
Episcopii din Letonia au dat dispozitie ca ”toti preotii tarii sa vina la celebrarea Sfintei Liturghii prezidata de papa Francisc la sanctuarul din Aglona”. Pe 22 iulie se va face o colecta nationala pentru sustinerea organizarilor, iar credinciosii sunt îndemnati sa recite dupa fiecare Sf. Liturghie o rugaciune speciala pentru reusita acestei calatorii apostolice. În timpul de pregatire care a mai ramas, episcopii îndeamna la reflectii despre magisteriul papei Francisc pentru a deveni mai constienti de misiunea specifica a Sfântului Parinte, a promova cooperarea ecumenica si a deveni ”marturisitori ai iubirii lui Cristos” prin fapte concrete de caritate fata de toti cei aflati în dificultate.

Sursa: https://www.vaticannews.va