„Pe 2 aprilie 2005 a murit Papa Ioan Paul al II-lea. Un martor al pontificatului sau a fost card. Stanislaw Dziwisz, secretarul sau personal atât la Cracovia, cât si la Vatican, iar acum arhiepiscop de Cracovia. Acesta a acordat un interviu pentru „L’Osservatore Romano” cu mai putin de trei saptamâni înainte de canonizarea, pe 27 aprilie, a Fericitului Ioan Paul al II-lea împreuna cu Fericitul Ioan al XXIII-lea, în care a rememorat unele momente din viata Papei Wojtyla.

Întrebat care este însemnatatea comemorarii mortii lui Ioan Paul al II-lea, card. Dziwisz a spus ca aceasta lunga perioada pe care a petrecut-o alaturi de el a avut un impact puternic asupra sa. „Multe evenimente au avut loc sub ochii mei”, a spus secretarul personal al lui Ioan Paul al II-lea, „începând de la noutatea alegerii unui papa care nu era italian dupa 455 de ani. Si mai vie îmi este memoria atentatului dramatic în care aproape si-a pierdut viata, în 1981. La toate acestea se adauga nenumaratele vizite pastorale si marile schimbari care au avut loc în acea perioada în Europa si în lume. În toata viata sa a avut un impact asupra istoriei. Cu totii suntem convinsi ca am trait alaturi de un om sfânt”, a subliniat card. Dziwisz.

O alta întrebare pe care jurnalistul de la cotidianul roman i-a adresat-o card. polonez a fost cum a trait momentul mortii celui care nu peste mult timp va fi canonizat. Secretarul personal al lui Ioan Paul al II-lea a spus: „De-a lungul anilor ne-a pregatit pentru acele momente, pentru momentul dureros al mortii sale. De aceea am trait moartea sa cu seninatate si având certitudinea învierii. Papa spunea: «Întreaga mea viata a fost îndreptata înspre Dumnezeu, iar acum a sosit momentul trecerii la cealalta viata». A fost constient pâna la final”, a subliniat card. Dziwisz, „chiar daca nu putem spune cu certitudine când si-a pierdut cunostinta. Înainte de a muri a celebrat Sf. Liturghie a Milostivirii Divine. S-a împartasit cu picaturi din sângele lui Cristos pentru a se pregati pentru viata de dincolo. Îmi place sa amintesc ca în ultimele minute s-a rugat rugaciunea duminicii succesive, a Milostivirii Divine. A murit în timp ce recita rugaciunile de dimineata ale sarbatorii. Astfel, întreaga sa viata, de la început si pâna la final, a fost unita misterului Milostivirii Divine. Astfel ne-a oferit programul pentru acest mileniu: Milostivirea divina. Lumea nu va avea pace daca nu va apela la ea”.

De asemenea, card. Dziwisz a mai vorbit despre iubirea pe care o avea Ioan Paul al II-lea pentru tineri si despre nasterea Zilei Mondiale a Tinerilor.
Sursa:http://ro.radiovaticana.va