„Între 28 si 30 martie Preasfintitul Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea si responsabil în cadrul Sinodului Bisericii Române Unite cu diaspora, a efectuat o vizita pastorala care a început vineri în jurul orei 10:00 la Arhiepiscopia din Bologna unde Preasfintia sa a fost primit cu bucurie de catre Mons. Giovanni Silvagni, Vicarul General al Curiei Arhiepiscopale si Mons. Antonio Allori, directorul Caritasului din Bologna. La intâlnire s-a discutat despre situatia parohiei greco-catolice “Sf. Cruce” din Bologna, câtiva dintre membrii consiliului parohial aflându-se de fata împreuna cu pr. Marinel Muresan, despre celelalte comunitati greco-catolice din împrejurimi cât si despre modul în care acestea îsi desfasoara activitatea. La sfârsitul întâlnirii PS. Virgil i-a multumit Monsegniorului pentru ospitalitate si pentru sprijinul acordat si l-a invitat sa viziteze cât mai curând Bisericile noastre din Romania.
Tot în cursul zilei de vineri, însotit de Pr. Marinel Muresan si Pr. Ioan Rodina, Preasfintitul Virgil s-a întâlnit cu Excelenta sa Giovanni Paolo Benotto, Arhiepiscop de Pisa. În cadrul acestei intâlniri s-a discutat despre posibilitatea înfiintari unei parohii, având în vedere numarul considerabil de credinciosi români greco-catolici care locuiesc în acest oras. Tot în acest cadru a mai avut loc vizitarea principalelor puncte turistice ale orasului, avându-l ca si ghid pe rectorul Seminarului din Pisa Mons. Roberto Filippini. Imediat dupa aceste momente Preasfintitul împreuna cu însotitorii sai s-a deplasat la Castellnuovo della Misericordia unde a fost întâmpinat de catre Pr. Gabriel Cornea împreuna cu credinciosii italieni, dupa care a urmat celebrarea Sfintei Liturghi în rit latin în Biserica Santo Stefano. Spre seara la orele 21:00 s-a îndreptat spre Rosignano Marittimo unde a participat la Calea Sfintei Cruci împreuna cu Excelenta sa Simone Giusti, Episcop de Livorno.La finalul acesteia dupa cuvântul de învatatura al Excelentei sale, Preasfintitul Virgil a adresat si dânsul câteva cuvinte credinciosilor italieni, multumind pe aceasta cale pentru ajutorul acordat Bisericii noastre si totodata cerandu-si scuze pentru faptele rusinoase comise de cativa dintre români aflati aici în Italia.
Sâmbata în data de 29 martie în Livorno s-a oficiat Sfânta Liturghie Arhiereasca, în ritul bizantin de aceasta data. Sfânta Liturghie a fost celebrata de catre Preasfintia sa Virgil Bercea împreuna cu Excelenta sa Mons. Simone Giusti fiind un prilej de mare bucurie pentru credinciosii italieni si români deoarece a mai avut loc si hirotonirea întru diacon a ipodiaconului Ionut Feier, raspunsurile la Liturghie fiind date de catre studentii de la Pio Romeno din Roma. Parintele diacon le-a multumit ambilor arhierei pentru sprjinul moral si spiritual în aceasta misune, marturisind cu lacrimi în ochi ca a simtit, desi nu mai sunt, prezenta parintilor lui. Acest eveniment s-a încheiat cu obisnuita agapa frateasca, urmând ca Preasfintia sa se deplaseze spre alt oras, întrucât vizita pastorala se va încheia la Padova în data de 30 martie cu ocazia Pelerinajului credinciosilor greco-catolici români la moastele Sfântului Anton.
Sursa:http://www.bru-italia.eu