„Sâmbata 22 Martie 2014, în orasele României a fost programata editia anuala a evenimentului public „MARSUL PENTRU VIATA“.
În Municipiul Oradea la mars au participat asociatiile societatii civile, institutii si reprezentatii cultelor si congregatiilor religioase. Scopul Marsului pentru viata a fost afirmarea dreptului la viata al tuturor persoanelor începând din momentul conceptiei, a dreptului femeii la sprijin pentru sustinerea unei familii, care este temelia unei societati prospere. Deasemenea, prin mars s-a dorit confirmarea familiei traditionale si a valorilor acesteia, care sunt baza unei societati solide si sanatoase.
„Marsul pentru Viata” are în fiecare an o tema, sub forma unui mesaj-manifest adresat publicului. Manifestul de la aceasta editie se intituleaza: ”IUBESTE, RESPECTA, APARA VIATA” si este o invitatie la implicare civica în sprijinul femeilor însarcinate, care sunt constrânse sa apeleze la avort din cauza indiferentei, a lipsei de consiliere, a lipsei de ajutor, uneori chiar din partea celor apropiati.
S-au prezentat pentru a participa la mars, în Piata Unirii, la Statuia lui “Mihai Viteazu”, toti cei care cred ca dreptul la viata este unul dintre drepturile fundamentale ale omului, iar dragostea si compasiunea fata de o mama si copilul ei, reprezinta cea mai nobila forma de implicare civica.
Copilul este un dar pe care o femeie îl aduce societatii si acest dar nu trebuie sa fie perceput ca un obstacol în calea împlinirii familiei, a femeii, a bunastarii ei ori a realizarii ei în domeniul professional.
Societatea este datoare sa-i asigure FEMEII sprijinul necesar, pe plan social, cultural, economic, educativ si politic.
Marsul a fost precedat de un moment artistic oferit de grupuri de copii si tineri, care prin prezenta lor au demonstrat importanta si valoarea lor, în viata famililor. Frumusetea lor, gingasia glasurilor, întelepciunea cântecelor prin care au cerut dreptul la viata, dreptul la dragoste , dreptul la educatie , a sensibilizat în mod evident, pe toti cei prezenti.
Grupurile de copii si tineri care au evoluat în fata statuii lui “Mihai Viteazu” au fost prezentati de studenta Carina Marin astfel:
– grupul vocal instrumental al Comunitatii romano-catolice “Sfântul Paul”;
– grupul vocal instrumental al Comunitatii de Neocathecumeni;
– grupul vocal instrumental al Bisericii “Providenta”;
– grupul de chitaristi din zona Oncea a Municipiului Oradea;
– grupul vocal instrumental al studentilor neoprotestanti;
– grupul copiilor “Dominic Savio” de la Biserica Manastirea Franciscana “Maica Domnului”;
Deschiderea oficiala a continut un scurt mesaj de multumire si respect pentru cei prezenti la aceasta manifestare, un mesaj de aprecirere fata de autoritatile locale, guvernamentale si Jandarmerie care au sustinut acest eveniment.
Au urmat prezentarea discursurilor si alocutiunilor din partea oficialitatilor invitate la aceasta manifestare:
– Preotul Mihai Vatamanelu – paroh al Manastirii Franciscane “Maica Domnului“ în cuvântul sau a prezentat motivatia crestina ca DAR a lui Dumnezeu la procreerea si nasterea copiilor. Precum si pacatul savârsit la curmarea vietii copiilor nenascuti în comparatie cu fericirea si bucuria familiei, în special al mamei, în momentul aducerii pe lume a noului nascut.
– Reprezentanta Institutiei Prefectului, lector univ. dr. Claudia Timofte, a prezentat interesul si demersurile institutie pentru sustinerea familiilor si mai ales pentru respectarea drepturilor familiilor si a femeilor în comunele judetului Bihor prin autoritatile abilitate în acest sens.
– Director ASCO – Arina Mos – a fost însotita de fiul dânsei, ca dovada a importantei comunicarii, colaborarii între parinti si copii. Serviciile oferite de ASCO, definitiveaza si sutin familiile monoparentale, familiile cu risc social si mai ales copii proveniti din familii destramate si dezorganizate. Unitatea ASCO a fost investita cu titlul de cea mai buna si functionala institutie din tara.
– Alocutiunile reprezentantilor Institutiei Parlamentului Szabo Odon,deputat UDMR si Florica Chereches- deputat PNL au fost foarte interesante prin expunerea experientelor din viata familiala personala dar si de interventiile, directe facute în Parlament pentru schimbarea sau îmbunatatirea sistemului social.
– Episcopia Reformata de pe lânga Piatra Craiului a fost reprezentata de Nacsadi Csuka Melinda – pastor spiritual iar din partea Bisericii “Viata Noua” a vorbit pastorul Caba Cornel.
– Preasfintia Sa Episcop Virgil Bercea al Episcopiei Unite cu Roma Greco- Catolica în cuvântul domniei Sale a salutat prezenta participantilor la aceasta manifestare al carui scop nobil este de fapt credinta în viata, un DAR pe care îl primim de la Bunul Dumnezeu. Semnificatia puritatii, a sufletelor imaculate si nevinovate, a copiilor nenascuti a fost momentul în care Preasfintia Sa Episcop Virgil Bercea a lansat în zbor un stol de porumbei albi, ca un gând de apreciere pentru sufletele copiilor care independent de dorinta lor, s-au înaltat spre cer.
Marsul propriu zis s-a desfasurat pe traselul Piata Unirii , prin traversarea podului de pe Crisul Repede, parcurgerea Bulevardului Republicii pâna la Biserica Romano- Catolica Franciscana “Baratok“. Participantii la mars au purtat însemnele specifice acestei manifestari ca un semnal de alarma la atitudinea de nerespectare a dreptului la viata dar mai ales la curmarea vietiilor celor nenascuti.
În punctul final al marsului Preasfintia Sa Episcop Virgil Bercea a rostit împreuna cu toti participantii, rugaciunea Tatal nostru, marcând astfel unitatea în rugaciune si credinta a celor care au sustinut întregul eveniment sub mesajul manifest: IUBESTE, RESPECTA SI APARA VIATA.

Organizarea MARSULUI PENTRU VIATA în ziua de 22 Martie 2014 este o invitatie la implicare civica în sprijinul femeilor însarcinate, care sunt constrânse sa apeleze la avort din cauza indiferentei si a lipsei de consiliere a lipsei de ajutor si sprijin, uneori chiar din partea celor apropiati.

Ce este viata?
“Un scurt ragaz pe o planeta,
În zborul omului spre stele”.

Un manunchi de gânduri bune îndreptate spre mamele care independent de vointa lor, nu au putut finaliza sarcina prin a da nastere la un bebelus viabil, astfel bebelusul nevinovat, imaculat, s-a înaltat, ca un îngeras, la ceruri, iar mamele acestor îngerasi sunt “mame de ingeri”.
Trebuie sa ne gândim ca acest bebelus ar fi facut parte dintr-o familie, ar fi întregit familia, ar fi dat valoare familei, motivatie, surpriza si bucurii pentru membrii familiei prin însusi evenimentul de a venii pe lume un nou nascut, în jurul caruia de obicei, toti se aduna, toti se minuneaza, toti doresc sa ofere un gest de dragoste omuletului mic.
În cazul “mamelor de îngeri” familia nu se bucura de toate aceste sentimente. Din pacate în întreaga familie, dar mai ales în sufletul mamei se instaleaza o durere puternica, sfâsietoare, de neputinta si mai ales de frustrare si de vinovatie pentru curmarea, involuntara a unei vieti nevionvate.
Suferinta familei este mai puternica atunci când familia asteapta primul copil, dar la urmatoarele sarcini pierdute sufera si fratiorii, care asteptau sa-si vada noul fratior. Acestia nu vor putea întelege ce s-a întamplat.
DA familia sufera si în multe cazuri se instaleaza: neîncrederea, sunt dubii si suspiciuni, comentarii neprincipiale, acestea toate zdruncina stabilitatea familei, familia trece prin perioade grele cu probleme de convietuire mai putin placute, pentru ca fiecare membru al familiei percepe suferinta în alt fel.
Trebuie sa subliniez importanta familie, în primul rând pentru cei care au o familie, dar si pentru cei care doresc sa-si întemeieze o familie, pentru ca doresc sa traiasca într-o familie. Valoarea si importanta familiei o stiu si o simt cel mai puternic cei care NU mai traiesc într-o familie sau nu au înca o familie.
Familia este o parte principala a creatiei lui Dumnezeu, în scopul de unire, formare, dragoste si procreere. Familia este responsabil fata de Dumnezeu si exista pentru îndeplinirea scopurilor Sale în lume. Cea dintâi familie s-a întemeiat în rai, având ca preot si martor pe însusi Dumnezeu. "Si a facut Dumnezeu pe om, dupa chipul Sau; dupa chipul lui Dumnezeu l-a facut pe barbat si a facut-o si pe femeie.
Si Dumnezeu i-a binecuvântat, zicând: «cresteti si va înmultiti si umpleti pamântul» (Gen. 1: 27-28).
Suntem în ultima parte a celei mai frumoase luni de primavara. Natura întreaga s-a trezit, a înviat, a renascut si se naste pentru a înfrumuseta cu tot ceea ce ne înconjoara. Pasarile cerului si-au deschis graiul si farmecul, maiestria trilurilor lor vestesc timpul în care trebuie sa-si gaseasca perechea si sa-si construieasca cuibul dupa priceperea si puterea fiecarei specii de pasare. Explozia minunata si diversificata a formelor, a coloritului si a parfumului floral, a mugurilor gingasi care dezvolta frunzele copacilor, printre care se strecoara adierea, soapta vântului pentru a ne spune ca a sosit Primavara.
Soarele, aerul, apa si pamântul sunt elementele care au creat aceste frumuseti sunt adevaratii parinti ai minunatiilor naturii. Aceste elemente sunt asemenea oamenilor, a parintilor care ofera si procreeaza pentru familia lor, frumusetea omeneasca a noului nascut, gingasia Dumnezeiasca a simbolului iubirii, a traditiei, de a avea urmasi si de a avea si un stâlp la batrânete.
Noul nascut, bebelusul, copilasul este bogatia cu cel mai mare pret al familiei. Copilasul – îngerasul – da culoare, da lumina, da veselie, da fericire, da un sens întregii vieti familiale. Uneori, sau de prea multe ori acest sens este curmat, este oprit brusc, brutal si ireversibil. La acest lucru contribuim si noi, constiente fiind de actul nemilos pe care îl acceptam prin întreruperea sarcinii.
Alte ori, bolile, accidente, lipsa conditiilor corespunzatoare de viata, provoaca trecerea în nefiinta a celui pentru care familia, respectiv mama face cele mai mari sacrificii, de a-l purta în pântece, de a-l naste si de a-l îngriji. Sufletul acestor îngerasi se ridica la ceruri si odata cu acest tragic eveniment în sufletul mamelor se instaleaza un sentiment de gol, de durere pe care nici un medicament nu-l poate calma.
Sufletele imaculate si nevinovate, s-au ridicat la cer si s-au transormat în „îngerii cerului” si ne privesc de sus nedumeriti si tristi ca nu au avut posibilitatea sa fie mângâiati, alintati , fericiti si iubiti de mamele lor, care astfel au devenit „mame de ingeri”.
Cerul pazeste sufletele îngerasilor plecati de la noi, unde sigur sunt vegheati, sunt în paza Sfintei Fecioare Maria, Mama noastra pentru ca toti suntem copilasii Ei – asa cum Ea ne numeste pe noi. Maica Sfânta adopta pe copilasi si deschide portile raiului pentru ca toti îngerasii pamântului, al caror suflet se ridica la cer sa fie primiti în rai de Bunul Dumnezeu.