„Viata umana, libertatea religioasa si de constiinta, precum si protectia comunitatilor crestine, s-au aflat în centrul dialogului pe care papa Francisc l-a avut cu presedintele american Donald Trump în cadrul audientei desfasurata miercuri, 24 mai 2017, în Palatul Apostolic din Cetatea Vaticanului. Colocviul privat cu papa Francisc a început la ora 8.32 si a avut o durata de aproximativ 30 de minute. Succesiv, informeaza un comunicat al Salii de Presa a Sfântului Scaun, presedintele american a avut o întrevedere cu cardinalul secretar de stat Pietro Parolin, însotit de secretarul pentru raporturile cu statele, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher. ”În cadrul colocviilor cordiale”, se citeste în comunicatul de presa, ”s-a exprimat satisfactia pentru bunele relatii bilaterale dintre Sfântul Scaun si Statele Unite ale Americii, precum si angajarea comuna în favoarea vietii si a libertatii religioase si de constiinta. S-a exprimat speranta într-o colaborare senina între stat si Biserica catolica din Statele Unite, angajata în serviciul populatiilor în domeniul sanatatii, educatiei si asistentei acordata migrantilor. Colocviile au oferit ocazia unui schimb de opinii asupra unor teme care privesc actualitatea internationala si promovarea pacii în lume prin negocieri politice si dialog interreligios, facându-se referinta în mod particular la situatia din Orientul Mijlociu si la protectia comunitatilor crestine”.
La traditionalul schimb de daruri de la finalul colocviului privat cu papa Francisc, presedintele american i-a oferit papei o sculptura de bronz, intitulata ”Rising Above”, reprezentând ”speranta unui viitor de pace”, un pachet de carti scrise de Martin Luther King si o piatra de granit de la Memorialul Martin Luther King din Washington. ”Acesta este un cadou pentru Dumneavoastra”, i-a spus papei presedintele Trump în timp ce prezenta pachetul de carti. ”Sunt carti ale lui Martin Luther King. Cred ca va vor placea. Sper sa fie asa”. ”Va multumesc, va multumesc mult”, a raspuns pontiful, într-o atmosfera marcata de zâmbete si replici cordiale, pe care jurnalistii au considerat-o ”mai relaxata” si ”calduroasa” decât la începutul întrevederii.
La rândul sau, papa Francisc i-a oferit presedintelui american o medalie cu simbolul maslinului, trei documente pontificale – enciclica «Laudato si» si exhortatiile apostolice «Amoris Laetitia» si «Evangelii gaudium» – si Mesajul sau pentru Ziua mondiala a pacii 2017, spunând: ”Acest exemplar l-am semnat personal pentru Dumneavoastra”. Prezentând celelalte trei documente pontificale, Sfântul Parinte a spus: ”Acestea sunt trei carti pe care le-am trimis la toti catolicii. Una este despre familie, una despre bucuria evanghelizarii si una despre grija pentru casa comuna, pentru mediu”. Presedintele Trump i-a replicat: ”Le voi citi”.
Dupa schimbul de daruri, papa Francisc a binecuvântat rozariile pe care le ofera de obicei oaspetilor catolici si a înmânat fiecarui membru al delegatiei medalia pontificatului. Melania Trump, îmbracata în negru si cu val pe cap, a venit la papa tinând în mâna un rozariu si l-a rugat pe Sfântul Parinte sa-l binecuvânteze, pontiful facând imediat semnul crucii.
În timpul colocviilor dintre presedintele american si cardinalul secretar de stat, doamna Melania Trump a vizitat Capela Paulina si Sala Regia. La încheiere, potrivit protocolului, Donald si Melania Trump au facut o vizita în Capela Sixtina si în bazilica Sfântul Petru. De adaugat ca în jurul orei 11.00, doamna Trump a mers la Spitalul de Pediatrie ”Bambino Gesù”, cunoscut la Roma drept ”Spitalul papei”, unde a vizitat sectiile de terapie intensiva de cardio-chirurgie si departamentul medical de chirurgie si cardiologie pediatrica. În fine, Melania Trump a facut o vizita în Sala de jocuri pentru copii si în Capela spitalului.
Presedintele Donald Trump se afla în Europa în aceste zile pentru a participa la reuniunea sefilor de stat si de guvern de la Bruxelles, programata joi, 25 mai, si la summitul G7 de la Taormina (Italia), programata vineri, 26 mai a.c.
Sursa: http://ro.radiovaticana.va