„
Ierusalim, 3 Decembrie 2015
Pentru a face voia Tatalui nostru din ceruri: spre un parteneriat între evrei si crestini
Dupa aproape doua milenii de ostilitate reciproca si înstrainare, noi, rabini ortodocsi, care conducem comunitati, institutii si seminarii în Israel, Statele Unite ale Americii si Europa, recunoastem oportunitatea istorica ce ne sta înainte. Cautam sa facem voia Tatalui nostru din ceruri acceptând mâna oferita noua de surorile si fratii nostri crestini. Evreii si crestinii trebuie sa lucreze împreuna ca parteneri pentru a raspunde provocarilor morale ale epocii noastre:
1.Shoah s-a încheiat acum 70 de ani. A fost punctul culminant al secularei lipse de respect fata de evrei, al oprimarii si respingerii lor, precum si al dusmaniei dintre evrei si crestini care a decurs de aici. Privind retrospectiv, este clar faptul ca neputinta de a depasi acest dispret si de a ne angaja într-un dialog constructiv pentru binele omenirii a slabit rezistenta fata de fortele rele ale antisemitismului, care au cufundat lumea în crima si genocid.
2.Recunoastem ca, de la Conciliul Vatican II, învataturile oficiale ale Bisericii Catolice s-au schimbat fundamental si irevocabil. Promulgarea documentului Nostra Aetate acum 50 de ani a demarat procesul de reconciliere între comunitatile noastre. Nostra Aetate si documentele bisericesti oficiale pe care le-a inspirat ulterior resping fara echivoc orice forma de antisemitism, afirma legamântul etern dintre D-zeu si poporul evreu, resping acuzatia de „deicid” si subliniaza relatia unica dintre crestini si evrei, pe care Papa Ioan Paul II i-a numit „fratii nostri mai mari”, iar Papa Benedict XVI i-a considerat „parintii nostri în credinta”. Pe aceasta baza, catolicii si alte oficialitati crestine au început un dialog onest cu evreii, care s-a dezvoltat în ultimele cinci decenii. Noi apreciem afirmatia Bisericii legata de unicitatea locului lui Israel în istoria sacra si despre rascumpararea lumii la eshaton. Astazi, evreii au simtit dragoste sincera si respect din partea multor crestini, exprimate în multe initiative de dialog, întâlniri si conferinte în toata lumea.
3.Asa cum au facut Maimonides si Yehuda Halevi , noi recunoastem ca crestinismul nu este o eroare sau un accident, ci un rezultat al voii divine si un dar pentru popoare. Prin separarea între Iudaism si Crestinism D-zeu a vrut o separare între parteneri cu diferente teologice semnificative, însa nu o separare între dusmani. Rabbi Jacob Emden a scris ca „Iisus a adus lumii un dublu bine: El a întarit Tora lui Moise într-un mod maiestuos… si nici unul din înteleptii nostri nu a vorbit mai explicit despre imuabilitatea Torei. Pe de alta parte, El a facut popoarele sa renunte la idolatrie si le-a obligat sa tina cele sapte comandamente ale lui Noe, ca sa nu se comporte ca fiarele câmpului, si le-a insuflat ferm trasaturi morale… Crestinii sunt comunitati care lucreaza de dragul cerului, care sunt menite sa reziste, intentia lor este si ea de dragul cerului, iar ei nu vor ramâne fara rasplata.” Rabi Samson Raphael Hirsch ne-a învatat ca „crestinii au acceptat Biblia Ebraica a Vechiului Testament ca pe o carte a revelatiei divine. Ei marturisesc credinta în D-zeul cerului si al pamântului asa cum este proclamata în Biblie si recunosc suveranitatea providentei divine.” Acum când Biserica Catolica a recunoscut Legamântul vesnic dintre D-zeu si Israel, noi, evreii, putem recunoaste validitatea continua si constructiva a Crestinismului ca partener în rascumpararea lumii, fara vreo teama ca aceasta deschidere va fi exploatata în scopuri misionare. Asa cum s-a afirmat de catre rabinatul Comisiei bilaterale a Israelului în dialog cu Sfântul Scaun, sub conducerea Rabinului Shear Yashuv Cohen, „Noi nu mai suntem dusmani, ci parteneri siguri în articularea valorilor morale esentiale pentru supravietuirea si bunastarea omenirii.” Nici unii nici altii nu putem împlini voia lui D-zeu în aceasta lume de unii singuri.
4.Atât evreii cât si crestinii au în comun misiunea data prin Legamânt de a desavârsi lumea sub suveranitatea Atotputernicului, asa încât toata omenirea sa cheme numele Lui si toate urâciunile sa fie îndepartate de pe pamânt. Noi întelegem ezitarea de a afirma acest adevar, prezenta de amândoua partile, si facem apel la comunitatile noastre sa depaseasca aceste temeri pentru a putea stabili o relatie de încredere si respect. Rabi Hirsch a învatat, de asemenea, ca Talmudul îi situeaza pe crestini, „în ce priveste îndatoririle interumane, pe exact acelasi nivel cu evreii. Caci ei au dreptul sa se bucure de tot ce li se datoreaza, nu doar în termeni de dreptate, ci si de o activa iubire frateasca umana.” În trecut raporturile dintre crestini si evrei erau întelese adesea prin relatia de adversitate dintre Esau si Iacob. Cu privire la aceasta, Rabi Naftali Zvi Berliner (Netziv) întelesese deja la sfârsitul sec. al XIX-lea ca evreii si crestinii sunt destinati de D-zeu sa fie parteneri într-o relatie de iubire: „În viitor, când copiii lui Esau vor fi îndemnati de un spirit pur sa-i recunoasca pe fiii lui Israel si virtutile lor, atunci si noi vom fi îndemnati sa recunoastem ca Esau este fratele nostru.”
5.Noi, evreii si crestinii, avem mai mult în comun decât ceea ce ne desparte: monoteismul etic al lui Avraam; relatia cu Unicul Creator al cerului si al pamântului, care ne iubeste si are grija de noi toti; Sfintele Scripturi iudaice; credinta într-o traditie normativa; valorile vietii, familiei, integritatii pline de compasiune, dreptatii, libertatii inalienabile, dragostei universale si pacii la care trebuie sa ajunga în cele din urma lumea. Rabi Moses Rivkis (Be’er Hagoleh) confirma aceasta atunci când scrie ca „Înteleptii s-au referit numai la idolatrii din zilele lor, care nu credeau în crearea lumii, în Exod, în faptele minunate ale lui D-zeu si în Legea divina. Dimpotriva, oamenii în mijlocul carora suntem raspânditi cred în toate aceste elemente esentiale ale religiei.”
6.Parteneriatul nostru nu diminueaza în niciun fel diferentele existente între cele doua comunitati si religii. Noi credem ca D-zeu se foloseste de multi mesageri pentru a-si dezvalui adevarul si în acelasi timp afirmam obligatiile etice fundamentale pe care toti oamenii le au înaintea lui D-zeu si pe care Iudaismul le-a sustinut întotdeauna prin legamântul noahitic universal.
7.Imitându-l pe D-zeu, evreii si crestinii trebuie sa ofere modele de slujire, de dragoste neconditionata si de sfintenie. Noi toti suntem creati dupa Chipul Sfânt al lui D-zeu, iar evreii si crestinii vor ramâne daruiti Legamântului, jucând laolalta un rol activ în rascumpararea lumii.
Semnatarii initiali, în ordine alfabetica (lista semnatarilor este deschisa, pentru versiunea actualizata vedeti www.cjcuc.com):
Rabbi Jehoshua Ahrens (Germany)
Rabbi Marc Angel (United States)
Rabbi Isak Asiel (Chief Rabbi of Serbia)
Rabbi David Bigman (Israel)
Rabbi David Bollag (Switzerland)
Rabbi David Brodman (Israel)
Rabbi Natan Lopez Cardozo (Israel)
Rav Yehudah Gilad (Israel)
Rabbi Alon Goshen-Gottstein (Israel)
Rabbi Irving Greenberg (United States)
Rabbi Marc Raphael Guedj (Switzerland)
Rabbi Eugene Korn (Israel)
Rabbi Daniel Landes (Israel)
Rabbi Steven Langnas (Germany)
Rabbi Benjamin Lau (Israel)
Rabbi Simon Livson (Chief Rabbi of Finland)
Rabbi Asher Lopatin (United States)
Rabbi Shlomo Riskin (Israel)
Rabbi David Rosen (Israel)
Rabbi Naftali Rothenberg (Israel)
Rabbi Hanan Schlesinger (Israel)
Rabbi Shmuel Sirat (France)
Rabbi Daniel Sperber (Israel)
Rabbi Jeremiah Wohlberg (United States)
Rabbi Alan Yuter (Israel)
Semnaturi adaugate:
Rabbi Herzl Hefter (Israel)
Rabbi David Jaffe (USA)
Rabbi David Kalb (USA)
Rabbi Shaya Kilimnick (USA)
Rabbi Yehoshua Looks (Israel)
Rabbi Ariel Mayse (USA)
Rabbi David Rose (UK)
Rabbi Zvi Solomons (UK)
Rabbi Yair Silverman (Israel)
Rabbi Daniel Raphael Silverstein (USA)
Rabbi Lawrence Zierler (USA)
Traducere de Alexandru Ionita
Centrul de Cercetare Ecumenica Sibiu
Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
alexandru.ionita@ulbsibiu.ro