„Departamentul „Familii” al Biroului Pastoral pentru Laici din cadrul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a organizat în perioada 21-23 martie 2014 la vila „Sântana” din localitatea Sânmartin (Bihor), o retragere spirituala pentru familii cu tema: „Lucrarea Spiritului în viata sotilor”.
Momentele de comuniune au început în seara de vineri cu „Calea Crucii” si doua meditatii ale parintelui Mihai Valentin Tegzes. În dimineata zilei de sâmbata, ciclul meditatiilor legate de post au fost continuate de acelasi parinte si încheiate de parintele Daniel Bertean.
Sâmbata, 22 martie 2014, începând cu orele 11, grupul de familii reunite în Sânmartin, s-au alaturat „Marsului pentru Viata” organizat în Oradea. Marsul a început cu un concert sustinut de diferite grupuri de copii si tineri, urmat de cuvântari ale mai multor personalitati politice si fete bisericesti ale judetului Bihor. Traseul urmat ulterior a fost: Piata Independentei – Piata Ferdinand – Calea Republicii – biserica romano-catolica Barátok. Momentul s-a încheiat cu rugaciunea domneasca „Tatal nostru” si cu binecuvântarea PS Virgil Bercea pentru toti participantii.
Dupa-amiaza aceleiasi zile a adus o raza de lumina în mijlocul familiilor venite la reculegerea spirituala prin vizita inopinata a ierarhului greco-catolic. Preasfintia Sa, adresându-se familiilor, le-a reamintit cuvântul adresat de Isus ucenicilor Sai atunci când multimea „îi împresura din toate partile”: „Sa mergem în alta parte…” (Marcu 1, 38), mentionând ca aceeasi chemare a adresat-o familiilor care au dorit sa se regaseasca în aceasta perioada alaturi de El. Hristos este prezent în viata de cuplu si lucreaza în sufletele sotilor, ajuta la buna-întelegere, oferind ajutor, iertare si iubire. Tot Isus este cel care aduce bucuria de a ramâne uniti, bucuria de regasire a celuilalt în fiecare zi, indiferent de greutati.
Meditatiile din dupa-amiaza si seara zilei de sâmbata, au fost continuate de parintele Mihai Vatamanelu, urmarind „Spiritualitatea familiei”, concluzionând ca Spiritul Sfânt ofera „plinatatea” pentru barbatul si femeia care decid sa se ofere unul altuia în Taina Casatoriei.
În dimineata zilei de duminica, 23 martie, parintele Bertean a propus celor prezenti o meditatie asupra „relatiei cu bunurile materiale” într-o lume care cauta siguranta lumeasca în detrimentul relatiei spirituale cu Dumnezeu. Omul este astfel invitat sa se dezlipeasca de cele materiale, sa nu-si puna speranta în ele, pentru a putea întelege adevarata lor valoare prin relatia cu Dumnezeu. Atunci când în viata omului nu mai este loc si pentru Creator, omul devine sclav în fata lucrurilor dupa care alearga. Materia îi este folositoare omului doar când ea conduce catre semeni si implicit catre Dumnezeu, cunoscându-i-se astfel adevarata valoare si adevaratul rol. Daca lumea a fost creata în primele „cinci zile ale creatiei”, omul a fost creat în ziua a sasea ca „stapân peste toate”, dar daca omul se lasa robit de „lume”, întoarce ordinea creatiei împotriva lui, devenind sclav.
Dupa Sfânta Liturghie oficiata în biserica greco-catolica din Sânmartin, înainte de încheierea retragerii spirituale, câte un membru din fiecare familie prezenta a avut ocazia sa traga câteva concluzii legate de acest eveniment care a adunat împreuna persoane din diferite sfere ale societatii ce îl au în comun pe Dumnezeu, si care cauta în fiecare zi „calea, adevarul si viata” oferite de Mântuitorul Hristos.
La evenimentul din acest an au participat familii din Oradea, Zalau, Simleu-Silvaniei, Carei, dar si din Orastie si Cugir. Grupurile de familii au fost însotite de preoti, printre care s-au numarat:
– Pr. Mihai Valentin Tegzes – responsabilul grupului de familii de la catedrala oradeana „Sfântul Nicolae”;
– Pr. Mihai Vatamanelu – responsabilul grupului de familii de la manastirea franciscana „Adormirea Maicii Domnului”, Oradea;
– Pr. Adrian Podar – pedagog în Colegiul „Sfânta Familie”, Oradea;
– Pr. Florin Marincean – paroh la biserica „Sfânta Treime”, Simleu-Silvaniei;
– Pr. Daniel Bertean – paroh la biserica „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Zalau;
– Pr. Prot. Silviu-Lucian Bindea – protopop si paroh al bisericii greco-catolice „Sfântul Ilie Tezviteanul”, Orastie, Hunedoara;
– Pr. Dr. Ic. Stav. Viorel-Gheorghe Codrea – paroh al bisericii „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, Cugir, Alba.