„Lansarea cartii „Marea amiaza” a avut loc vineri 21 martie, ora 17, în Aula Magna a Seminarului Teologic Greco-Catolic „Sfintii Vasile, Grigore si Ioan” din Oradea. Acest eveniment a fost prezentat de catre poetii, Ioan F. Pop si Ioan Moldovan.
„Istoric si filosof al culturii cu lungi stagii de serviciu, autorul ne propune un ragaz meditativ consacrat, de aceasta data, insolitei filosofii a lui F. Nietzsche (Marea amiaza, Studii si eseuri despre Nietzsche, Ed. Ideea Europeana, Bucuresti, 2014). Într-un demers analitic, dar si unul cu tenta expozitiva, profesorul Vasile Musca priveste empatic si comprehensiv una dintre cele mai stralucite minti care s-au exersat în tarâmul filosofiei. Studiile si eseurile cuprinse în acest volum vizeaza toate etapele gândirii nietzscheene, dupa cum extrapoleaza si pun în relatie de contiguitate toate conceptele esentiale ale filosofului german.” a spus Ioan F. Pop în cuvântarea sa.
Desi paradoxal pentru unii, dupa cum a afirmat domnul profesor universitar Vasile Musca, ideea de a lansa o carte, ce contine studii si eseuri despre Nietzsche, într-un institut teologic este bine întemeiata, în primul rând pentru ca acesta reprezinta locul în care chiar dânsul a afirmat ca se simte „acasa”.
Aflat fiind în acest mediu teologic, desigur ca autorul a adus în discutie bine-cunoscuta afirmatie strâns legata de numele lui Nietzsche, “Dumnezeu este mort”, despre care precizeaza ca nu îi apartine lui Nietzsche, ci el doar a consacrat-o, facând-o astfel celebra. În plus, Dumnezeul care a murit, în conceptia lui Nietzsche, nu este Dumnezeul crestin, ci reprezinta lumea suprasensibila în general, dupa cum sustine Heidegger. O alta remarca deosebit de interesanta a domnului Musca a fost aceea ca marea greseala a crestinismului a constat tocmai intentia de a demonstra rational existenta lui Dumnezeu.
În concluzie, Ioan F. Pop afirma ca autorul se numara printre cazurile rarisime care pot povesti cu limpezime ceea ce au înteles din filosofie, pot întâlni o clipa Ideea în marea amiaza a gândirii filosofice.