„Prin muzică eu văd exact cât de frumos este Dumnezeu”: este cea ce spune tânăra Emilia Carla Maxim, originară din Oradea, la încheierea primului ciclu de studii muzicale la Conservatorul Santa Cecilia din Roma. Susținută de prieteni, familie și de Episcopia Greco-Catolică de Oradea, candidata îndrumată de maestra Simonetta Camilletti a obținut pe 7 februarie 2024 diploma academică de prim nivel în chitară clasică, instrument de suflet pe care l-a descoperit încă din gimnaziu, la Liceul de Arte din Oradea.
„Prin muzică îmi dau seama că exact așa face Dumnezeu cu noi, cum fac eu cu chitara mea, ne șlefuiește, transpiră, muncește cu noi cot la cot și chiar dacă e atât de greu câteodată, El e acolo și se bucură, cum mă bucur eu acum, în aceste zile, de frumusețea muncii pe care am depus-o. Frumusețea este cea care mă leagă în mod deosebit de Dumnezeu prin această vocație, așa o consider, această chemare. Văd că El a vrut ca eu toată viața să contemplez, să muncesc și să caut să transmit altora frumusețea Lui!” – ne spune Carla, într-un interviu pentru Biroul de Presă EGCO. Elevă a Liceului de Arte din Oradea, unde a studiat din clasa I până la finalul ciclului de învățământ preuniversitar, Carla Maxim mărturisește că acești ani au stat la baza formării ei academice:
„Acei ani de școală de acasă au fost o bază aici, fără de care nu știu dacă aș fi reușit să ajung să obțin titlul de studii, să susțin examenul final. Sunt multe noțiuni pe care cei de aici, dacă nu le cunosc înainte abandonează fiind prea solicitant. Eu am avut profesori minunați în Oradea, din clasa I am studiat pian, din clasa a V-a am început chitara, dar în fine… toate noțiunile de bază, armoniile, toate lucurile cu care am început aici la Conservator le cunoșteam și m-au ajutat enorm”.
Susținută de părinți, copila care cânta și dansa prin casă de la fragedă vârstă, a ajuns în clasa doamnei învățătoare Mare Florica, alături de care a făcut primii pași spre Liceul de Arte. Dumneaei a fost cea care a îndrumat-o într-un moment de impas să aleagă un nou instrument… și a ales chitara! Carla a ajuns la Roma în urmă cu 5 ani când, la finalul clasei a XII-a, a fost trimisă în Cetatea Eternă de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea. Centrul creștinismului, Roma, și instituția internațională de formare muzicală, Conservatoriul Santa Cecilia, i-au marcat cariera muzicală pentru totdeauna.
Pe 7 februarie 2024, Carla a susținut un recital final care a cuprins interpretarea unui bogat repertoriu, cu opere din diferite perioade istorice, de la baroc până la muzica contemporană: Darius MILHAUD (Segoviana), Federico MORENO TORROBA (Nocturno), Reginald Smith BRINDLE (El Polifemo de Oro), suita BWV 995 de Johann Sebastian BACH pentru chitară (Prelude, Allemande, Courante, Sarabande, Gavotte I-II, Gigue) și Fernando SOR (Les Audieux). La acest recital au participat zeci de prieteni ai tinerei orădence, printre care alte două studente românce din Eparhia de Oradea aflate în prezent la studii în Cetatea Eternă, doctoranda Alina Balaj și studenta Ștefana Chiriloaei, alumne la Universitatea Pontificală Santa Croce.
Les Adieux, opera a 21-a a lui F. SOR, este piesa „în care am simțit cu adevărat să exprim ceea ce sunt eu, nu doar să învăț din partitură ceea ce trebuie să fac, ci și să dau o notă personală care să corespundă perioadei, compozitorului, ideii pe care a vrut să o transmită. Acolo am reușit să simt că pot să fiu eu”, ne mai spune alumna a cărei contribuție personală a fost evaluată de prezidiu drept „excepțională”.
După acest orizont atins la Conservatorul Santa Cecilia din Roma, Carla Maxim va continua aici studiile masterale tot în chitară clasică, dorind să creeze prin chitară interculturalitate, abordând o temă anume: dansul.
„Eu cred că dansul este ceea ce ar putea să contribuie în acest moment istoric la pace în lumea de astăzi. A merge la un concert de muzică clasică, a simți armonia pieselor și bucuria dansului transmisă prin ritmul său fiecărui om, poate face din muzică un «pod al păcii» între toate culturile.”, spune candidata, care intenționează să includă în repertoriul de studiu muzica populară clasică a diverșilor autori est-europeni transcrisă pentru chitară, printre care compozitorul Béla Bartók.
În viitor, Carla se vede „cu chitara în mână”, vizitând lumea și revenind acasă într-o zi pentru a transmite celorlalți cunoștințele sale, amintindu-și cu bucurie de tinerii orădeni actuali pe care i-a învățat să cânte la chitară, precum și de participarea la activitățile pentru tineri desfășurate în Eparhia de Oradea, la Liceul Don Orione Oradea și Liceul Greco-Catolic:
„Această recunoștință față de Dumnezeu care mi-a dat acest talent, trimițându-mi oameni care să mă susțină, m-a făcut să îmi doresc să dau mai departe tot ce am primit , să fiu și eu acel om care, prin educație, să ofer unui tânăr la început de drum exemplul meu, iar prin toată munca să reușesc să contribui la societatea de mâine. Țin foarte mult la cuvintele unui sfânt care m-a ghidat în viață: Don Luigi Orione, care spunea că «Tinerii sunt soarele sau furtuna zilei de mâine». În funcție de modul în care sunt educați și crescuți, având maeștri cu un nivel înalt de profesionalism și umanitate, orice copil are șansa să își schimbe traiectoria în viață, indiferent de posibilitățile pe care le are. Eu provin dintr-o familie modestă și am încredere că Dumnezeu a avut grijă de mine în toți acești ani și am putut să ajung aici, iar părinții cu tot ce pot m-au ajutat și m-au susținut întotdeauna! Mulțumesc Domnului pentru toți cei care au făcut posibilă această realizare!”.
Felicitări, Carla, și mult succes pe mai departe!
Mihaela Caba-Madarasi