„În cadrul evenimentului international “Serbarile casatoriei” derulat în perioada 7-25 Februarie, vineri, 14 februarie 2014, de ziua Sfântului Valentin, la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” din Oradea a avut loc un eveniment dedicat valorificarii familiei si casatoriei.
Invitatii care le-au vorbit elevilor din clasele IX-XII sunt: dl. Alin Cretu – psiholog crestin, d-na Miorita Sateanu – presedintele Uniunii Femeilor Bihor – coordonatorul proiectului, Antonia Sâmpalean precum si familia Iulia si Dan Calinescu de la Cluj.
D-na Miorita Sateanu a prezentat elevilor care este importanta angajamentului în cadrul unei familii ce trebuie sa aiba la baza Sacramentul Casatoriei. A dat de asemenea si anumite repere pentru tineri în ceea ce priveste alegerea viitorului sot sau sotie.
Dl. Alin Cretu, prin intermediul unei psihodrame, a vorbit tinerilor despre familie si relatiile dintre membrii acesteia. Pentru bunul mers al unei familii relatiile dintre membrii acesteia trebuie sa fie bune iar în cazul unor neajunsuri, trebuie ca în mod matur, sa se ia anumite decizii în urma carora sa reiasa importanta si rolul fiecarui membru.
Antonia Sâmpalean, o tânara de 26 de ani din Cluj Napoca, a dat marturie despre calea castitatii pe care a ales sa o traiasca – cale ce Dumnezeu a pregatit-o pentru fiecare tânar, ca sursa de bucurie si de fericire în viata. Dan si Iulia Calinescu – o familie tânara din Cluj Napoca cu trei copii, au venit deja pentru a treia oara la Oradea pentru a le vorbi tinerilor – si în special celor de la Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu” – despre iubirea adevarata, despre dragoste si despre locul lui Dumnezeu în viata unui cuplu si a unei familii. Iubirea divina este izvorul oricarui fel de iubire pe care omul poate sa o experimenteze, iar Dumnezeu are un plan maret cu fiecare om de pe pamânt si acest plan este unul plin de iubire si de fericire.
Organizatorii evenimentului din cadrul liceului oradean sustin astfel de evenimente si doresc sa intermedieze cât mai des întâlniri ale elevilor cu persoane autentic crestine care dau marturie prin viata lor de faptul ca doar mesajul lui Isus este cel mai complet plan de iubire si fericire a omului împlinit.
La finalul evenimentului Pr. Anton Cioba, directorul spiritual al liceului a multumit celor care au împartasit din experienta lor elevilor si, pe lânga invitatia de a reveni în aceasta scoala, i-a rugat pe relatori sa poarte pe fiecare elev si profesor de la Liceul Greco-Catolic din Oradea în rugaciunile sale.