„Noi, tinerii franciscani din grupul “Allegria” ai Manastirii Franciscane “Adormirea Maicii Domnului” din Oradea, am ales sa petrecem 3 zile din Postul Mare, la Lunca Visagului , pentru a ne reculege spiritual.
În perioada 27-29 martie 2015, ne-am aflat în mijlocul muntilor, rupti de tot ceea ce înseamna oras, zgomot, poluare, dar cuprinsi de vraja naturii. Programul nostru nu a fost unul solicitant si încarcat, ci mai degraba unul de relaxare, meditare si pregatire pentru ceea ce va urma (adica pentru Sarbatoarea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos).
Ajunsi acolo, vineri seara, am participat cu totii la Sf.Liturghie celebrata de parintele nostru spiritual Pr.Cristian Tiba O.F.M.Conv. liturghie celebrata în rit latin, acest fapt reprezentând de fapt deschiderea oficiala a exercitiilor noastre spirituale. Seara a continuat cu cina si cu timp liber pentru meditatie personala.
Ziua de sâmbata a început cu Sf.Liturghie, urmata de prima meditatie. Tema meditatiilor pe care Pr.Tiba ne-a propus-o a fost: “Personalitatea lui Isus Cristos”. Prima meditatie ni l-a prezentat pe Isus care a fost, mai întâi de toate, OM , cu “o personalitate surprinzatoare”. Privirea lui Cristos ni s-a prezentat ca fiind asemenea unei raze de soare care schimba, transforma; privire care tot timpul transmite un mesaj. Am constatat ca, din pacate, aceasta comunicare fata-n fata lipseste în zilele noastre deoarece retelele de socializare ne atrag de partea lor si alegem de multe ori sa “vorbim” online , în acest caz privirea lipsind cu desavârsire. L-am cunoscut pe Isus asa cum era El: fara o locuinta fixa, mereu urmat de sarmani si saraci, cu o sensibilitate fina fata de fiecare în parte si cu un suflet de poet. Isus vorbea prin pilde si parabole, mereu folosind fraze simple ca sa poata fi înteles de oamenii din diferite clase sociale (carturari,pescari,pastori etc). El cearta fara sa jigneasca; caci dupa cum afirma: “Si daca aude cineva cuvintele Mele si nu le pazeste, nu Eu îl judec; caci n-am venit ca sa judec lumea ci ca sa mântuiesc lumea. ”(Ioan 12,47) ; Isus este alaturi de noi ca prieten, dar mai ales ca frate (cu totii suntem fii ai lui Dumnezeu). Ne-am propus sa-L luam pe Isus ca exemplu si sa-L urmam asa cum au facut si apostolii. Dupa prima meditatie am hotarât ca o mica iesire la Barajul Dragan ar fi un moment frumos de a sta împreuna (precum Isus statea cu apostolii) si de a cunoaste maretia lucrarilor lui Dumnezeu. Dupa prânz, am continuat cu discutiile pe grupe în care fiecare si-a exprimat opinia legata de ceea ce ni s-a prezentat în prima meditatie. A doua meditatie, continuare a celei dintâi, a fost cea care a pus cap la cap toate faptele, vorbele si gândurile pe care Isus le-a trait si simtit. O noua discutie pe grupuri a urmat, aceasta fiind cea în care am tras niste concluzii importante cu privire la viata lui Isus si cum am putea sa-L urmam. Ziua s-a încheiat cu pregatirea cântecelor pentru liturghia din urmatoarea zi.
Cu frumoase cântari L-am primit si noi pe Isus în inimile noastre , în Duminica Floriilor (la romano-catolici). Dupa Sf. Liturghie, am prezentat concluziile fiecarui grup de discutii si am hotarât sa-L luam pe Isus Cristos ca model de credinta si viata.
Multumim din suflet tuturor celor implicati în buna organizare a acestor zile speciale, Bunului Dumnezeu ca ne-a calauzit si pazit si nu în ultimul rând, parintelui nostru spiritual, Pr. Tiba Cristian, care a pus mult suflet si mult devotement în bunul mers al lucrurilor! Fie ca Maica Sfânta sa îl ocroteasca si sa îi dea multa sanatate sa fie cât mai mult alaturi de noi si astfel sa facem cât mai multe lucruri roditoare împreuna!