„Comunitatea româna unita cu Roma, greco-catolica din Vintere s-a bucurat duminica, 17 noiembrie, de vizita PS Sale Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea, cu ocazia comemorarii centenarului nasterii parintelui Iosif Dejeu, paroh în anul 1948, eveniment la care au participat în jur de 200 de credinciosi.
Preasfintia Sa a fost întâmpinat de autoritati locale, oficialitati judetene si de parlamentari bihoreni, între care îi amintim pe: vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Ioan Mang, si deputatul Adrian Miroslav Merka. Ierarhul a fost întâmpinat cu drag de copii, care i-au oferit flori. La Sfânta Liturghie Arhiereasca au concelebrat, alaturi de episcop, preotul Florin Jula, paroh de Vintere, si un sobor noua de preoti. Raspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul "Buna Vestire", dirijat de maestrul Radu Muresan.
Dupa Sfânta Liturghie, a fost oficiat un parastas pentru odihna sufletului parintelui Iosif Dejeu, urmat de un simpozion dedicat comemorarii a 100 de ani de la nasterea dânsului. Simpozionul, organizat în colaborare de catre Parohia Vintere, Asociatia Episcop Vasile Aftenie si Consiliul Judetean Bihor, a fost deschis de catre organizatorul evenimentului, pr. Florin Jula, urmasul pr. Dejeu. Acesta a mentionat în cuvântul sau urmatoarele: "Trebuie sa mai constientizam un lucru pe care l-am afirmat mereu: daca am reusit sa refacem, asa cum putem, comunitatea noastra de aici, din Vintere, acest lucru se datoreaza inclusiv rugaciunilor parintelui Dejeu si a Preasfintitului Hirtea, care, de acolo de sus, ne însotesc mereu. Aceasta manifestare este ceasul dreptatii lui Dumnezeu si al rasplatirii lui pentru suferintele tuturor credinciosilor greco-catolici din Vintere, cu credinta în Dumnezeu si cu nadejdea în dreptatea lui. Suferintele pr. Dejeu se îmbraca în lumina, cum revarsa în clipa aceasta soarele asupra noastra lumina sa, cu binecuvântare. Cuvintele Domnului se plinesc si aici, întru plinirea dreptatii dumnezeesti: multi au dorit sa vada ce vedeti voi si n-au vazut si sa auda ce auziti voi si n-au auzit. Ochii vostri sunt fericiti ca vad si urechile voastre ca aud. Cu siguranta pr. Dejeu ar fi dorit sa vada aceasta clipa, semn al libertatii redobândite."
Din partea familiei parintelui Dejeu, au luat cuvântul fiul regretatului parinte, Liviu Dejeu, membru al Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, nepoata sa, Claudia Udrescu, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice din Bucuresti, si Rozalia Junc, care l-a cunoscut pe pr. Dejeu. La finalul manifestarii, a avut loc un eveniment emotionant prin oferirea de catre familia pr. Dejeu a unei icoane a Maicii Domnului, care a fost achizitionata de pr. Dejeu în anul 1948, dar nu a mai avut ragazul necesar sa o puna în biserica din Vintere. Din anul 1948, pâna în prezent, icoana i-a ocrotit pe cei din familia parintelui Dejeu, urmând ca de astazi sa-i ocroteasca pe toti cei care intra cu smerenie în Biserica din Vintere. Icoana a fost sfintita de catre Preasfintitul Virgil si a fost depusa într-un loc special amenajat. De asemenea, a fost sfintita o statuie a Sfântului Anton de Padova, daruita comunitatii de catre Smaranda Scridon.
La finalul manifestarii, Preasfintitul Virgil a multumit tuturor celor care si-au adus contributia la buna desfasurare a evenimentului si s-a întretinut cordial cu comunitatea din Vintere si cu oficialitatile prezente.
Sursa: http://www.crisana.ro