„Cardinalul Lucian Muresan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Greco-Catolice din Romania, i-a adresat pe data de 13 noiembrie o scrisoare Domnului Prim-ministru Victor Ponta în care îi solicita sa exprime public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea dânsului în oprirea executarii hotarârii judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, si sa condamne public, în numele Guvernului, “actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala împotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti […] la Bixad”.
Scrisoarea vine în urma evenimentelor petrecute pe data de 7 noiembrie la Bixad, jud. Satu-Mare, când institutii din subordinea Guvernului s-au implicat pentru a opri punerea în executare a unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile de retrocedare a Manastirii din Bixad partii greco-catolice.
Tot în aceasi zi, când s-a încercat punerea în executare a hotarârii judecatoresti, reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Române s-au organizat si s-au opus retrocedarii Manastirii Greco-Catolice strigând, printre altele, “Afara, catolicii din tara”.
“Pe toata durata încercarii de punere în executare a acestei hotarâri, calugarii greco-catolici prezenti acolo pentru a intra în manastire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina ca au mers sa îsi ia înapoi bunul confiscat de comunisti”, a spus Cardinalul Lucian.
Referitor la implicarea unor institutii în oprirea acestei executari, pe data de 1 noiembrie a avut loc la Prefectura Satu Mare o întalnire unde reprezentanti ai acestor institutii au rejudecat cazul manastirii deja câstigat în justitie definitiv si irevocabil, si au decis ca hotarârea se va pune în aplicare numai “partial”.
Tot cu aceasta ocazie, domnul Mircea Govor, Presedintele PSD Satu Mare si Vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a spus ca hotarârea judecatoreasca în cauza “este un abuz. Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat în baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean.”
Pe data de 7 noiembrie, exact în ziua când se încerca executarea hotarârii de retrocedare, Consiliul Judetean Satu Mare a dat în judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures pe motiv ca Manastirea Greco-Catolica din Bixad îi apartine.
Manastirea din localitate a fost greco-catolica de la înfiintare, iar în 1948 a fost confiscata de comunisti si închisa. În 1992 Guvernul a dat o hotarâre prin care unele imobile din cadrul Manastirii sunt retrocedate partii greco-catolice, hotarâre care nici pâna astazi nu a fost pusa în aplicare.
“Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor”, a spus Cardinalul Lucian. “Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica.”
“Modul în care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca în România nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotarârile judecatoresti atunci când vine vorba despre greco-catolici”, a afirmat Cardinalul Lucian în scrisoarea sa.
“Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni”, a aratat Cardinalul.
Atitudinea discriminatorie a Guvernului fata de greco-catolici rezulta si din spusele Domnului Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata în subordinea directa a Primulului Ministru – care, dupa ce recunoaste într-un interviu ca “E adevarat, Biserica Greco-Catolica a fost desfiintata de regimul comunist, care i-a luat tot”, când vine vorba despre retrocedarea lor, acesta afirma ca acest lucru nu se poate face “prevalându-te doar de dreptul de proprietate” ci trebuie sa se tina cont si de “nevoile comunitatii”.
Solutia propusa de Guvern prin vocea Domnului Victor Opaschi, când vine vorba despre retrocedarea bunurilor confiscate de comunisti de la Biserica Greco-Catolica, este inaceptabila într-un stat de drept. Nevoile unei majoritati sunt evident mai mari ca ale unei minoritati, dar acest lucru nu-i da drept majoritatii sa ia ce este al minoritatii sau sa nu dea înapoi ce s-a furat de la aceasta de un regim abuziv si criminal pe motiv ca cei jefuiti “sunt mai putini”.
“Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea în mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat”, a spus Cardinalul Lucian.
“Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovati sa cada victime”, a adaugat acesta.
Cardinalul si-a încheiat scrisoarea adresata Premierul Ponta spunând: “Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra în oprirea executarii unei hotarâri judecatoresti si sa condamnati public, în numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala împotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad.”
Pentru referinta, prezentam în continuare scrisoarea integrala adresata Domnului Prim-ministru Victor Ponta de catre Eminenta Sa Cardinalul Lucian Muresan.

* * *

Nr. 979/13

Blaj, 13 noiembrie 2013

Domniei Sale,
Domnului Victor Ponta
Prim-Ministru al României

Stimate Domnule Prim-Ministru,

Retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad trebuia sa aiba loc pe data de 7 noiembrie însa, din cauza actiunii coordonate a mai multor institutii aflate în subordinea dumneavoastra, punerea în executare a hotarârii judecatoresti nu a putut fi dusa la bun sfârsit.
Astfel, pe data de 1 noiembrie, la Prefectura Satu Mare s-a organizat o întâlnire între reprezentantii mai multor institutii unde s-a discutat cazul Manastirii Bixad, iar acesti oficiali au hotarât, peste decizia definitiva si irevocabila a justitiei, ca hotarârea judecatoreasca de retrocedare efectiva a Manastirii catre partea greco-catolica se va pune în aplicare numai “partial”.
Domnul Mircea Govor, presedintele PSD Satu Mare si vicepresedinte al Consiliului Judetean Satu Mare, a fost citat în presa spunând cu aceasta ocazie despre retrocedarea Manastirii Greco-Catolice din Bixad urmatoarele: “Este un abuz! Patrimoniul revendicat de greco-catolici si retrocedat în baza unei sentinte judecatoresti, este al Consiliului Judetean. Am cerut în aceasta dimineata suspendarea executarii silite si vom cere sa fim parte în proces. Noi nu am fost chemati niciodata în instanta, desi suntem proprietarii de drept”.
Ulterior, în urma celor discutate si hotarâte la Prefectura, Consiliul Judetean Satu Mare a dat în judecata Episcopia Greco-Catolica de Maramures, solicitând sistarea executarii, cu toate ca în cauza nu era vorba despre nici o proprietate care ar fi a Consiliului Judetean si trebuia retrocedata.
Manastirea din Bixad a fost greco-catolica de la început, iar în 1948 a fost confiscata de comunisti si trecuta în posesia Statului. Imobilele care trebuiau executate nu sunt în proprietatea Statului, ci a Episcopiei Greco-Catolice de Maramures, care de ani de zile nu poate intra în posesia lor. Aceste imobile sunt ajutate sa se degradeze pe zi ce trece cu scopul clar de a sterge urmele ca Manastirea de la Bixad a fost greco-catolica.
Pe 7 noiembrie, ziua când trebuia sa se puna în executare hotarârea judecatoreasca de retrocedare a Manastirii Greco-Catolice din Bixad, reprezentantii Bisericii Ortodoxe s-au organizat pentru a se opune si opri punerea ei în aplicare.
Pe toata durata încercarii de punere în executare a acestei hotarâri, calugarii greco-catolici prezenti acolo pentru a intra în manastire au fost scuipati, huiduiti, agresati, insultati si amenintati cu moartea doar pentru vina ca au mers sa îsi ia înapoi bunul confiscat de comunisti.
Grupul organizat de reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe care s-au opus executarii au strigat în repetate rânduri: “Afara, catolicii din tara”.
Modul în care institutiile din subordinea Dumneavoastra au facilitat si gestionat situatia de la Bixad arata ca în România nu se respecta dreptul de proprietate, libertatea religioasa si hotarârile judecatoresti atunci când vine vorba despre greco-catolici.
Aceasta atitudine discriminatorie a Guvernului este îngrijoratoare pentru statul de drept si buna convietuire dintre credinciosii diferitelor confesiuni, cu atât mai mult cu cât inclusiv Domnul Victor Opaschi, Secretar de Stat pentru Culte – institutie aflata în subordinea Dumneavoastra directa – a afirmat într-un interviu ca retrocedarea proprietatilor greco-catolice nu se poate face “prevalându-te doar de dreptul de proprietate”.
Rolul principal al Guvernului este sa aplice legea în mod egal pentru toata lumea, lucru care la Bixad nu s-a întâmplat.
Atitudinea partinitoare a persoanelor din subordinea Dumneavoastra a creat la Bixad o situatie care putea degenera într-un conflict interconfesional în care oameni nevinovati sa cada victime.
Respectuos Va solicit sa exprimati public pozitia Guvernului fata de implicarea institutiilor din subordinea Dumneavoastra în oprirea executarii unei hotarâri judecatoresti si sa condamnati public, în numele Guvernului, actele de agresiune si incitare la ura interconfesionala împotriva reprezentantilor Bisericii Greco-Catolice prezenti joi la Bixad.
Sursa: http://www.bru.ro/

Arhiepiscop Major

al Bisericii Române Unita cu Roma,

Greco-Catolica