„Sâmbata, 9 noiembrie 2013, Autoguvernarea Româna si Asociatia Culturala a românilor din Leta Mare (Létavértes – din Ungaria), au organizat memorialul cultural “Ziua Vulcan-Iriny”, editia XIX-a. În cadrul acestei festivitati sunt elogiati: Iosif Vulcan, Irinyi Ioan si pr. Iustin Popfiu.
Traditionala festivitate a debutat cu o întrunire la Primaria locala. Dupa salutul presedintelui asociatiei, dl. Krizsan, ambasadorul României la Budapesta, dl. Micula a elogiat aceste trei persoane, care “au influentat atât istoria locala cât si cea internationala”, prezentându-le ca “modele pentru generatiile tinere”.
Festivitatea a continuat cu celebrarea comuna a slujbei de pomenire de catre protopopul de Leta Mare, pr. Szimicsku Ferenc, si delegatii Episcopiei Greco-Catolice de Oradea, pr. Buboi Gavril protopop de Oradea, pr. Zima Zorel, paroh de Valea lui Mihai si pr. Tatar Ioan, paroh de Holod, în limba maghiara si româna, spre odihna sufletelor celor comemorati. Momentul liturgic a fost urmat de depunerea de coroane la trei locatii: la mormântul preotului Iustin Popfiu, cel al mamei lui Iosif Vulcan – Victoria nasc. Iriny, respectiv la placa comemorativa a domicilierii lui Vulcan în localitate.
Biserica Româna Unita, prin aceste personalitati elogiate, a fost un ferment spiritual si cultural al societatii si un fundamental pilon al identitatii nationale si religioase, fapt subliniat de catre Dr. Petrusán György, professor în cadrul Universitatii din Szeged.