„Unii mai încrezatori, altii mai nesiguri… asa a pornit grupul de pelerini din Oradea spre Roma.
Biroul Pastoral Oradea a organizat pentru tinerii Eparhiei de Oradea, si nu numai, plecarea spre cea de-a 35-a întâlnire europeana – Taizé. Aceasta a fost pregatita de catre însasi comunitatea din Taizé (Franta) împreuna cu dieceza Romei, unde au participat peste patruzeci de mii de tineri de toate confesiunile.
Comunitatile religioase si familiile din Roma au primit cu caldura pelerinii veniti din toate partile Europei. În fiecare dimineata credinciosii din parohiile gazda se rugau si cântau împreuna cu tinerii veniti la întâlnire.
Una dintre cele mai importante si mai frumoase momente ale acestei întâlniri a fost rugaciunea comuna în Piata Sfântul Petru din data de 29 decembrie 2012, rugaciune condusa de catre Sfântul Parinte Papa Benedict al XVI-lea. Zecile de mii de lumânari, momentele de liniste profunda, cântarile specifice Taizé-ului, piata în sine, imensa Bazilica a Sfântului Petru, prezenta atâtor preoti si calugari au reusit sa creeze, cu ajutorul lui Dumnezeu, o stare de mediatie, de rugaciune, de pace, o stare în care pelerinii si-au putut deschide inimile pentru a primi binecuvântarea lui Dumnezeu si cuvântul Sau. Papa i-a îndemnat pe tineri la pace, le-a propus sa se gândeasca la modul în care Isus a ales sa-Si dea viata, din iubire, pentru noi; pentru ca si noi sa ne dam viata pentru fratii nostri. ”Daca cineva este stapânit de bogatiile acestei lumi si vazând pe fratele sau în nevoie refuza sa-l ajute, cum ramâne în el dragostea lui Dumnezeu?” – întrebare lansata de Papa Benedict în timpul meditatiilor, întrebare la care putem raspunde zi de zi.
Papa i-a îndemnat pe tineri la rugaciune, iar frumusetea Romei i-a invitat sa o colinde, sa o viziteze. Astfel, organizatorii au propus diferite workshopuri prin care pelerinii veniti la întâlnirea Taizé sa poata vizita gratuit bisericile istorice din Roma, catacombele, Muzeul Vaticanului, Capela Sixtina.
Pe lânga toata splendoarea Romei în sine, credinciosii din parohiile gazda au pregatit pentru toti pelerinii un ”revelion” care a început cu rugaciune si care a continuat cu muzica, dans, artificii, panettone… si voie buna! Tot în acea noapte ”dintre ani”, fiecare grup din fiecare tara a prezentat un moment artistic, în semn de cadou pentru celelalte tari si pentru parohia gazda. La Roma, intrarea în anul 2013 a fost, asadar, una originala, plina de tinerete, energie si entuziasm!
Întâlnirea Taizé s-a dovedit a fi una rodnica, una care ne-a sugerat, dupa cum spunea si Fr. Alois, superiorul comunitatii din Taizé, sa descoperim izvoarele de încredere în Dumnezeu, pacea si iubirea care vin de la El!
În concluzie, cei care si-au deschis inimile si mintile au putut gusta din frumusetea Romei si din bucuria rugaciunii, indiferent de confesiune, indiferent de culoare, de natie, de obiceiuri. Acesta a fost de fapt farmecul întâlnirii: sa stii sa te bucuri si cu ceilalti, diferiti poate de tine prin nationalitate sau confesiune, dar egali în fata lui Dumnezeu!
Toti, mai bogati spiritual, mult mai încrezatori, mult mai veseli, cu o experienta frumoasa în bagaje… asa a ajuns acasa grupul de pelerini ai Eparhiei de Oradea. Multumim Mântuitorului Isus si Sfintei Fecioare Maria!