CONFERINTA EPISCOPILOR DIN ROMÂNIA

Str. Diligentei nr. 24, sector 3, 031555 – Bucuresti

Tel. / Fax +40 31 4361250; e-mail: secretariat@episcopat.ro

Punct de vedere

al Bisericilor Romano-Catolica si Greco-Catolica din România

în legatura cu proiectul Rosia Montana

Biserica Catolica de ambele rituri din România si-a exprimat public punctul de vedere în legatura cu proiectul Rosia Montana, în cadrul dezbaterilor gazduite la Palatul Parlamentului vineri, 4 octombrie a.c. Episcopii Catolici se pronunta împotriva proiectului Rosia Montana, dat fiind ca nu exista garantii certe si sigure privind protectia mediului, sanatatea cetatenilor si o îmbunatatire a calitatii vietii în România.
Punctul de vedere al episcopilor catolici, semnat de ÎnaltPreasfintitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti si Presedinte al Conferintei Episcopilor Catolici din România, a fost prezentat astazi în Parlament de preotul greco-catolic Andrei Marcus.

Pr. Eduard Mihai Cosa

Secretar general

Biserica Catolica de ambele rituri din România nu este împotriva dezvoltarii economice a tarii si nici împotriva investitorilor straini, dar nu poate ramâne indiferenta atunci când viitorul societatii si binele comun al poporului român sunt puse în pericol.
De aceea, atâta timp cât nu exista garantii certe si sigure privind protectia mediului, sanatatea cetatenilor si o îmbunatatire a calitatii vietii în România, Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica din România nu pot fi de acord cu proiectul Rosia Montana.
S-au taiat fara noima padurile României, aurul verde al tarii, dar cel putin poporul nostru a trait mai bine? Stim bine ca nu. Ne-au napadit viiturile distrugând vieti si bunuri.
S-a dat subsolul tarii, petrolul, aurul negru al României si ce putem spune? Poporul traieste mai bine? Stim bine ca nu. Platim la fel de scump sau mai scump benzina decât tarile care nu au pic de petrol în subsolul lor.
Se încearca sa se dea mai pe nimic aurul galben al României; si pe lânga faptul ca poporul român nu pare ca va trai mai bine, vom lasa mostenire un lac de cianuri generatiilor urmatoare si un noian de pericole pentru sanatatea si bunastarea lor.
Biserica Romano-Catolica si Biserica Greco-Catolica nu vor sa fie partase la un asemenea pacat grav împotriva binelui comun al întregii tari si de aceea se pronunta împotriva proiectului Rosia Montana, fiind astfel alaturi de toti cei care vor binele generatiilor de azi si de mâine ale poporului nostru.
Ar fi necesare comisii si dezbateri publice care sa studieze cum sa nu mai plece tinerii din tara; cum sa fie tratati bolnavii în spitale conform demnitatii umane; cum sa fie ocrotiti copiii si batrânii. Caci azi si mâine si mereu oamenii sunt adevaratul aur al poporului nostru.
Pâna nu vom avea garantiile de mai sus, propunem Guvernului retragerea proiectului de lege privind Rosia Montana si facem apel la întreaga clasa politica din România sa guverneze în mod responsabil, cautând binele comun al tuturor cetatenilor tarii si nu interesele proprii.

În numele episcopilor catolici din România,

†Ioan Robu

Arhiepiscop Mitropolit de Bucuresti,

Presedintele Conferintei Episcopilor Catolici din România