„Marti, 15 0ctombrie 2013, la orele 18.30, vor avea loc în Catedrala Arhiepiscopala „Sfânta Treime” din Blaj, manifestari dedicate comemorarii Episcopului Atanasie Anghel, de la a carui trecere în vesnicie s-au împlinit pe 19 august, trei sute de ani.
Atanasie Anghel a fost ierarhul care a desavârsit procesul de unire religioasa a unei mari parti a românilor din Transilvania cu Biserica Romei, început de predecesorul sau, Episcopul Teofil. Ca urmare a acestui fapt, Atanasie Anghel este considerat ca fiind cel care a pus bazele Bisericii Române Unite cu Roma, el fiind introdus oficial în functia de episcop unit printr-o ceremonie desfasurata la Alba Iulia în 25 iunie 1701.
În cadrul manifestarilor comemorative de la Blaj, prilejuite de aducerea în Catedrala Arhiepiscopala a ramasitelor pamântesti ale Episcopului Atanasie Anghel deshumate din cimitirul bisericii Maieri din Alba Iulia, va fi oficiata o slujba religioasa de pomenire.
De asemenea, doamna conf. dr. Greta Monica Miron din cadrul Facultatii de Istorie si Filozofie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj Napoca, va sustine o conferinta despre viata si activitatea Episcopului Atanasie Anghel. Cu acelasi prilej va fi lansat si volumul “Episcopul Atanasie Anghel – 300 “, o antologie care cuprinde texte ale unor reputati istorici si oameni de litere despre Atanasie Anghel, realizata de Ion Buzasi si Ion Moldovan, sub egida Curiei Arhiepiscopiei Majore. Seara comemorativa se va încheia cu un concert de muzica religioasa.
Evenimentul se bucura de prezenta Preafericitului Parinte Lucian si a celorlalti episcopi ai Bisericii noastre, aflati la Blaj pentru a participa la Sesiunea de toamna a Sinodului Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolica.