„Sâmbata seara, 7 septembrie 2013, în sala de conferinte a bisericii „San Giuseppe Lavoratore” din San Donà di Piave a avut loc lansarea cartii “Catene e Terrore” (“Lanturi si teroare”) a PS Ioan Ploscaru, episcop greco-catolic de Lugoj. Prezentarea a fost facuta de catre PS Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea.
Volumul a aparut sub îngrijirea profesorilor Marco Dalla Tore si Giuseppe Munarini si a doamnei Mariana Ghergu, la editura Dehoniane din Bologna.
În mijlocul comunitatii greco-catolice si a unui public italian destul de numeros am avut onoarea sa-i avem prezenti pe Mons. Gianfranco Agostino Gardin – episcop de Treviso, pe Consulul general al României la Trieste – domnul Cosmin Dumitrescu, prof. Giuseppe Munarini, pr. Protopop Vasile Barbolovici, don Luciano – parohul bisericii gazda, directorul Migrantes – don Gabriele Bitante, don Saverio – paroh de Musile di Piave, don Primo Zanatta – paroh de Croce, pr. Aetius Pop de la Padova, pr Marian Liviu de la Oderzo.
Deschiderea prezentarii a fost facuta de pr. protopop Vasile Barbolovici împreuna cu prof. Giuseppe Munarini, care au facut referiri la geneza acestui volum, la care cel din urma si-a adus aportul prin îmbogatirea cartii cu explicatii referitoare la personaje, toponime, în special pentru cititorul italian.
PS Virgil a facut o scurta prezentare istorica despre formarea poporului român si despre istoria bisericii greco-catolice, subliniind, mai ales, etapele importante: unirea cu Roma (1697-1701), scotând în evidenta valorile spirituale, culturale si lingvistice pentru care au luptat înaintasii, dar si sprijinul adus la unirea celor trei regiuni: Tara Româmeasca (Valahia), Transilvania si Moldova si la formarea României Mari în anul 1918.
PS Virgil a subliniat rolul important pe care l-a avut limba româna. Totodata a amintit despre perioada de tensiune si teroare comunista dupa cel de-al doilea razboi mondial (din 1948 pâna în 1964), perioada care coincide cu arestarea episcopilor si a multor preoti greco-catolici. Tara a fost transformata într-o închisoare generala iar intelectualii au fost considerati inamicii poporului român.
În acest context la sfârsitul celui de-al doilea razboi mondial, episcopul greco-catolic Ioan Ploscaru a fost purtat prin închisorile comuniste aproape cincisprezece ani, acuzat de „tradare de patrie” si „spionaj”, pentru ca refuza sa treaca la biserica ortodoxa.
PS Ploscaru vorbeste în aceasta carte despre libertatea interioara, despre detentia si modul de viata din „camera neagra”.
Mons. Gianfranco Agostino, a tinut si el sa intervina cu o precizare, spunând ca dupa ce a citit aceasta carte, este profund miscat sufleteste si impresionat de modul în care episcopul Ploscaru a trait cu demnitate, iubire si devotament, perioada de detentie, dar mai ales relatia personala cu Dumnezeu si cu cei din celula; toate cruzimile si ororile din interior erau traite cu credinta si dragoste prin prisma legaturii strânse cu Creatorul. Mons. Agostino, încercând sa se transpuna în pielea episcopului Ploscaru, îsi pune întrebarea daca în situatii asemanatoare, ar fi trait credinta, cu aceeasi intensitate si curaj. Preasfintia Sa a mai adaugat ca el crede ca „bisericile noastre linistite au nevoie de acest tip de marturie. Îsi exprima admiratia Sa fata de acest episcop martir, multumind pentru aceasta marturie.
Domnul consul Cosmin Dumitrescu îsi exprima multumirea de a fi invitat la astfel de evenimente, amintind si dânsul despre istoria românilor si despre faptul ca italianul de rând cunoaste prea putin despre istoria noastra. A mai mentionat ca Romania si-a aparat crestinismul si credinta ei mereu. El a concluzionat spunând ca „spiritul liber al crestinului a rezistat si va rezista mereu”.
La încheierea prezentarii, pr. Protopop Vasile Barbolovici a multumit Preasfintiilor lor pentru participare si efortul depus, precum si celor care au facut posibila obtinerea acestei prezentari si tuturor participantilor.
Sursa: http://www.bru-italia.eu/