„La Rugaciunea "Angelu" din data de 1 septembrie a.c. Sfântul Parinte Papa Francisc a invitat întreaga Biserica Catolica si celelalte confesiuni la o zi de post si rugaciune pentru pace în Siria. Mai jos redam cuvintele rostite de Sfântul Parinte.

Iubiti frati si surori, buna ziua!

Astazi, iubiti frati si surori, as vrea sa ma fac interpret al strigatului care se înalta din toate partile pamântului, din toate popoarele, din inima fiecaruia, din unica mare familie care este omenirea, cu neliniste crescânda: este strigatul pacii! Este strigatul care spune cu putere: vrem o lume de pace, vrem sa fim barbati si femei ai pacii, vrem ca în aceasta societate a noastra, sfâsiata de dezbinari si de conflicte, sa izbucneasca pacea; sa nu mai fie niciodata razboi! Sa nu mai fie niciodata razboi! Pacea este un dar prea pretios, care trebuie sa fie promovat si tutelat.
Traiesc cu deosebita suferinta si îngrijorare multele situatii de conflict care exista pe acest pamânt al nostru, dar, în aceste zile, inima mea este profund ranita de ceea ce se întâmpla în Siria si nelinistita pentru dezvoltarile dramatice care se prospecteaza.
Adresez un apel puternic pentru pace, un apel care se naste din adâncul fiintei mele! Câta suferinta, câta devastare, câta durere a adus si aduce folosirea armelor în acea tara martirizata, în special în rândul populatiei civile si lipsite de aparare! Sa ne gândim: câti copii nu vor putea vedea lumina viitorului! Cu fermitate deosebita condamn folosirea armelor chimice! Va spun ca am înca fixate în minte si în inima teribilele imagini din zilele trecute! Exista o judecata a lui Dumnezeu si o chiar o judecata a istoriei cu privire la actiunile noastre de care nu se poate scapa! Niciodata folosirea violentei nu duce la pace. Razboiul cheama razboi, violenta cheama violenta!
Cu toata puterea mea, cer partilor în conflict sa asculte glasul propriei constiinte, sa nu se închida în propriile interese, ci sa priveasca la celalalt ca la un frate si sa întreprinda cu curaj si cu hotarâre calea întâlnirii si a negocierii, depasind contrapozitia oarba. Cu tot atâta putere îndemn si Comunitatea internationala sa faca orice efort pentru a promova, fara alta amânare, initiative clare pentru pace în acea natiune, bazate pe dialog si pe negociere, pentru binele întregii populatii siriene.
Sa nu fie precupetit nici un efort pentru a garanta asistenta umanitara celui care este lovit de acest teribil conflict, îndeosebi cei evacuati si numerosii refugiati în tarile vecine. Lucratorilor umanitari, angajati pentru a alina suferintele populatiei, sa le fie asigurata posibilitatea de a presta ajutorul necesar.
Ce anume putem face noi pentru pacea în lume? Asa cum spunea Papa Ioan: tuturor le revine misiunea de a reface raporturile de convietuire în dreptate si în iubire (cf. Scrisoarea enciclica “Pacem in terris” [11 aprilie 1963]: AAS 55 [1963], 301-3012).
Un lant de angajare pentru pace sa-i uneasca pe toti barbatii si femeile de bunavointa! Este o puternica si urgenta invitatie pe care o adresez întregii Biserici Catolice, dar pe care o extind la toti crestine de alte confesiuni, barbatilor femeilor de orice religie si chiar acelor frati si surori care nu cred: pacea este un bun care depaseste orice bariera, pentru ca este un bun al întregii omeniri.
Repet cu glas tare: nu cultura ciocnirii, cultura conflictului este cea care construieste convietuirea în popoare si între popoare, ci aceasta: cultura întâlnirii, cultura dialogului; acesta este unicul drum pentru pace.
Strigatul pacii sa se înalte sus pentru ca sa ajunga la inima tuturor si toti sa depuna armele si sa se lase condusi de dorinta de pace.
Pentru aceasta, frati si surori, am hotarât sa convoc pentru toata Biserica, la 7 septembrie, ajunul sarbatorii Nasterii Mariei, Regina pacii, o zi de post si de rugaciune pentru pacea în Siria, în Orientul Mijlociu si în lumea întreaga, si invit sa se uneasca la aceasta initiativa, în modul în care vor considera oportun, si pe fratii crestini necatolici, pe cei care apartin celorlalte religii si pe oamenii de bunavointa.
La 7 septembrie, în Piata "Sfântul Petru" – aici – de la ora 19.00 la ora 24.00, ne vom reuni în rugaciune si în spirit de pocainta pentru a invoca de la Dumnezeu acest mare dar pentru iubita natiune siriana si pentru toate situatiile de conflict si de violenta în lume. Omenirea are nevoie sa vada gesturi de pace si sa auda cuvinte de speranta si de pace! Cer tuturor Bisericilor particulare ca, în afara de a trai aceasta zi de post, sa organizeze vreun act liturgic dupa aceasta intentie.
Mariei sa-i cerem sa ne ajute sa raspundem la violenta, la conflict si la razboi cu forta dialogului, a reconcilierii si a iubirii. Ea este mama: fie ca Ea sa ne ajute sa gasim pacea; noi toti suntem fiii sai! Ajuta-ne, Marie, sa depasim acest moment dificil si sa ne angajam sa construim în fiecare zi si în fiecare loc o cultura autentica a întâlnirii si a pacii. Marie, Regina pacii, roaga-te pentru noi!

[Recitarea rugaciunii “Angelus”]

Marie, Regina pacii, roaga-te pentru noi! Marie, Regina pacii, roaga-te pentru noi!

*

Dupa Angelus

Iubiti frati si surori,

Ieri la Bucuresti a fost proclamat fericit Vladimir Ghika, preot diecezan, nascut la Istanbul si mort martir la Bucuresti în 1954. În schimb, mâine, la Messina, va avea loc beatificarea lui Antonio Franco, prelat Ordinariu de Santa Lucia del Mela, care a trait între secolele XVI-XVII. Sa-i aducem multumiri lui Dumnezeu pentru acesti martori exemplari ai Evangheliei!
Astazi, în Italia, este “Ziua pentru pazirea creatiei”, promovata de Conferinta Episcopala. Este foarte frumoasa tema din acest an: "Familia educa la pazirea creatiei".
Prin Maria, Domnul ne face sa simtim duiosia sa! Ne unim astazi cu toti credinciosii din Siracusa la a 60-a aniversare a lacrimilor Sfintei Fecioare Maria.
Salut cu afect pe toti romanii si pe pelerinii prezenti, îndeosebi pe tinerii din atâtea tari ale lumii: angajati-va, angajati-va sa va cunoasteti, sa va confruntati, sa faceti proiecte împreuna! Acest lucru construieste un viitor de pace!
Salut familiile din Actiunea Catolica din Mellaredo si Rivale; Surorile Sfântului Iosif al Aparitiei; "Societatea Pioasa Sfântul Gaetan" din Thiene.
Îi salut pe credinciosii din Valle di Scalve, din Reschigliano, Albano Sant'Alessandro, Caerano di San Marco, Padova si Marradi; grupul ACLI din Tolmezzo; Asociatia Nationala Carabinieri din Pontedera; corul din Taviano, pe tinerii din Zelarino, Zevio, Gandino si Matera.
Si astazi plecam cu aceasta dorinta de a ne ruga pentru pace. Va astepta sâmbata viitoare la ora 19.00!
Tuturor va doresc duminica frumoasa si pofta buna. La revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Patrascu

Sursa: http://www.ercis.ro