„Un pelerinaj este prilej pentru fiecare crestin de a se înalta spre Domnul prin rugaciune, de a trai în comuniune cu ceilalti, dar si de a coborî în inima sa pentru a se converti.
Dumninica ,16 iunie 2013, credinciosi ai Eparhiei de Oradea l-au sarbatorit pe Sfântul Anton de Padova la Dragesti, paricipând la pelerinajul organizat de Manastirea Franciscana ”Maica Domnului” si Biroul Pastoral cu prilejul hramului acestei biserici.
Ajunsi la Dragesti pelerinii au pornit în procesiune cu icoana Sf. Anton spre biserica din localitate, fosta greco-catolica alaturi de preotii de la manastire, parintele Mihai Blajut si parintele Ionut Ichim. Pe drum au cântat cântece închinate ”Sfântului minunilor”.
În biserica au fost întâmpinati de parintele paroh, care a adresat un cuvânt de bun venit, a multumit celor prezenti pentru sacrificiul facut si a subliniat ca este important sa luam seama la cuvintele lui Isus care spune ”Porunca noua va dau voua: Sa va iubiti unii pe altii. Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unul pe altul.” (Ioan 13,34).
Dupa ce credinciosii greco-catolici s-au închinat în fata icoanei Sf Anton din biserica, au revenit la caminul cultural, unde s-a amenajat o capela, pentru a participa la Sfânta Liturghie prezidata de parintele paroh Mihai Blajut.
Cuvântul de învatatura a fost rostit de pr. Ionut Ichim. Parintele a vorbit despre Sf. Anton, iar în final a transmis un mesaj de o emotionanta sensibilitate. ”Sfântul Anton a fost un cersetor de inimi pentru Isus. Va îndemn si pe dumneavoastra dragi pelerini ca prin exemplul unei vieti traite dupa îndemnul Evangheliei sa deveniti cersetori de inimi.”
La sfârsitul Sfintei Liturghii a urmat binecuvântarea copiilor si sfintirea crinilor. Acest ritual este foarte vechi în biserica. Crinii, florile predilecte ale Sf. Anton, sunt semnul vietii curate, oferite în totalitate lui Dumnezeu. Crinii devin astfel simbolul virtutilor acestui sfânt si o invitatie pentru crestini la o viata curata. Sf. Anton a avut de asemenea o grija deosebita pentru cei mici si o iubire speciala fata de pruncul Isus.
Fie ca Sfântul Anton sa mijloceasca mereu la Domnul, pentru toti cinstitorii lui.