„În perioada 10-12 Octombrie 2016, la invitatia doamnei Europarlamentar Monica Macovei, am însotit o delegatie AGRU si ASTRU, la Bruxelles. Cele trei zile petrecute în capitala europeana ne-au oferit prilejul de a ne cunoaste reciproc si de a aprofunda tema întâlnirii noastre: ”AGRU si ASTRU: impreuna, spre o Europa crestina. Transferul de generatii în laicatul BRU”.
Prima zi, a debutat cu o vizita la Muzeul Ciocolatei, dulcele produs fiind simbol al Belgiei. În cadrul vizitei ni s-a explicat cum se produce ciocolata, care este raportul dintre cacao, untul de cacao si diversele arome; ne-a fost expusa istoria ciocolatei si la final „cu mic cu mare” ne-am bucurat precum copiii de o degustare. Programul nostru a continuat cu vizitarea Catedralei catolice Sfântul Mihail si Gudula. Istoria catedralei dateaza din vremuri stravechi, mai exact din anul 1047, când Contele din Leuven a ridicat o mica biserica si a început sa organizeze pelerinaje la moastele Sfântului Gudula. Arhanghelul Mihail este patronul bisericii actuale, iar martirul Gudula este patronul sfintilor din orasul Bruxelles. Catedrala are un turn impresionant de patru zeci si noua de metri, în care se afla un clopot impresionant, ce anunta ora exacta schimbându-si melodia la fiecare ora. Tot în prima zi, am avut placerea de a o cunoaste pe doamna Maria Hildingsso, care ne-a prezentat fundatia „Mum, Dad & Kids”, ce se ocupa cu protejarea familiei si a casatoriei în Europa. Seara, toti am participat la o masa rotunda unde am discutat despre transferul între generatiile asociatilor noastre, astfel încât sa existe o continuitate in activitate.
Ziua a doua a debutat, cu vizita la Biserica Regala Sfânta Maria, ce gazduieste comunitatea Misiunii Greco-Catolice Române din Bruxelles, unde s-a oficiat Sfânta Liturghie, împreuna cu parintele paroh Filip Cheresi.
Dupa Liturghie, ziua a continuat cu vizitarea câtorva obiective: Grand Place (piata centrala a orasului), inconjurata de casele breslelor, de Primaria si de Casa Regala (Maison du Roi). Piata, cea mai importanta atractie turistica a orasului si principalul sau reper, alaturi de Atomium si Mannek en Pis este trecuta în patrimoniul mondial. Primaria din Bruxelles a fost construita în partea de sud a pietei în mai multe etape, si a facut din Grand Place sediul puterii orasenesti. Ea are noua zeci si sase de metrii înaltime si are deasupra o statuie de 3 metri a Arhanghelului Mihail ucigând un demon. Vis-a-vis de primarie, ca simbol al puterii ducale, s-a construit Maison du Roi (Casa Regala), care poarta acest nume desi nici un rege nu a locuit acolo.
Dupa o plimbare de câteva zeci de minute, am ajuns la Parlamentul European, organul legislativ ales în mod direct al Uniunii Europene. Acolo am vizitat „Parlamentarium”, muzeul parlamentului, unde ni s-a explicat pasii de urmat spre integrarea europeana, cum lucreaza Parlamentul European si ce fac deputatii sai pentru a face fata provocarilor din prezent. Apoi, am luat prânzul cu doamna Monica Macovei, dupa care ne-a prezentat Parlamentul European, care este rolul dânsei acolo, cum se voteaza un proiect de lege, ce initiative legislative urmeaza a fi propuse si a subliniat importanta introducerii valoriilor crestine pe agenda publica europeana.
Seara am discutat despre Europa în ziua de astazi si despre felul în care trebuie sa arate europa crestina.
Ultima zi a venit mai repede decât ne-am fi dorit. În prima parte a zilei am vizitat localitatea Leuven, la invitatia parintelui Cornie Nelissen (calugar asumptionist de la Leuven, care a fost misionar în România, din partea Diecezei de Bruxelles). Acolo am participat la Sfânta Liturghie celebrata împreuna cu dânsul. Dupa Liturghie împreuna cu parintele Cornie grupul a depanat amintiri din timpul petrecut de parintele în tara noastra. Seara am plecat spre tara, luându-ne la ramas bun de la gazdele noastre deosebite si de la Capitala Europei, Bruxelles.
Am legat prietenii noi, ne-am cunoscut mai îndeaproape si sunt convinsa ca ne va fi mult mai usor sa comunicam la nivel national (ASTRU si AGRU) si treptat transferul între generatiile laicatului BRU va surveni asigurându-se continuitatea în cadrul celor doua asociatii traditionale si specifice Bisericii noastre. Ma bucur si îi multumesc lui Dumnezeu si tuturor celor care mi-au oferit oportunitatea de a petrece o experienta frumoasa si bogata în Bruxelles.