Oradea,

15 iunie 2013

În dimineata zilei de 14 iunie, orele 10.00, Parohia Ortodoxa “Sfântul Gheorghe” din Oradea a retrocedat biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea în urma unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile.
“În urma ramânerii definitive si irevocabile a Sentintei civile nr. 5942/01.07.2011 a Judecatoriei Târgu-Mures, […] am procedat pe cale amiabila la predarea-primirea imobilului […] constând în biserica si terenul aferent în suprafata de 332mp, prin predarea cheilor bisericii”, se mentioneaza în Procesul verbal de predare-primire semnat de partea ortodoxa si de cea greco-catolica.
“Prin încheierea prezentului proces-verbal, respectiv prin predarea cheilor, s-a realizat executarea obligatiilor stabilite prin dispozitivul sentintei civile nr. 5942/01.07.2011 în sarcina Parohiei Ortodoxe «Sfântul Ghheorghe», referitoare la predarea, în deplina posesie si proprietate, a imobilului sus mentionat. Ca urmare, din momentul semnarii prezentului process-verbal, Episcopia Româna Unita cu Roma Greco-Catolica de Oradea dispune de toate prerogativele dreptului de proprietate, inclusiv posesia si folosinta asupra imobilului sus mentionat”, se mentioneaza în acelasi proces verbal.
Dupa semnarea procesului verbal de predare-primire s-a trecut la inventarierea bunurilor din biserica, în urma careia s-a semnat un proces verbal separat.
Biserica Româna Unita cu Roma Greco-Catolica sustine în continuare solutia practica de folosire alternativa a lacasului de cult greco-catolic recent retrocedat de catre cele doua comunitati. În acest sens, pâna pe data de 21 iunie reprezentantii parohiei ortodoxe se vor întâlni cu reprezentantii greco-catolici pentru a semna un Protocol de celebrare alternativa care va mentiona termenii si programul de folosire al bisericii.
Biserica Seminarului Greco-Catolic din Oradea a fost construita în anul 1858 si face parte din complexul arhitectonic al Seminarului. În anul 1948, odata cu desfiintarea abuziva a Bisericii Greco-Catolice, biserica Seminarului a fost confiscata de catre comunisti si data Bisericii Ortodoxe Române. Parohul greco-catolic al bisericii în anul 1948 a fost parintele Alexandru Ratiu care a fost arestat de catre comunisti de la masa altarului si aruncat în puscarie.
Dupa caderea regimului comunist, reprezentantii greco-catolici au încercat sa poarte un dialog coerent cu reprezentantii Bisericii Ortodoxe Române însa acestia din urma au refuzat orice solutie practica pentru ca seminaristii, elevii, studentii si credinciosii greco-catolici sa poata folosi biserica din incinta propriului Seminar.
Într-un comunicat facut public în noiembrie 2006, Episcopia Ortodoxa a Oradiei afirma ca "îsi rezerva dreptul de a pastra locasul de cult în lipsa unei hotarâri judecatoresti definitive si irevocabile” favorabile greco-catolicilor.
În urma refuzului reprezentantilor Bisericii Ortodoxe de a permite accesul greco-catolicilor în biserica, Episcopia Greco-Catolica de Oradea a deschis un proces în anul 2006 pentru recuperarea bisericii Seminarului din localitate. Partea greco-catolica a continuat sa sustina, chiar si dupa începerea procesului, solutia practica de celebrare alternativa în aceasi biserica a celor doua comunitati religioase.
Vorbind despre începerea acestui proces, pr. Cristian Sabau, fostul rector al Seminarului Greco-Catolic din Oradea, a spus într-un interviu din anul 2010: "Procesul de care aminteam îsi are o istorie ceva mai lunga: nu s-a ajuns imediat în instanta, decât dupa ce am constatat ca partea ortodoxa prefera sa ramâna surda la cererile noastre".
Pe data de 31 ianuarie 2008 a avut loc o noua întâlnire de dialog între reprezentantii ortodocsi si cei greco-catolici, în prezenta PS Sofronie Drincec – noul episcop ortodox de Oradea si a PS Virgil Bercea – episcopul greco-catolic. În cadrul acestei întâlniri, PS Sofronie a luat act de o propunere de slujire alternativa pe care partea greco-catolica o adusese, gasindu-o chiar foarte generoasa pentru credinciosii ortodocsi. Totusi, pâna la urma, propunerea greco-catolica a fost respinsa de catre reprezentantii Bisericii Ortodoxe.
Argumentul reprezentantilor Bisericii Ortodoxe pentru a refuza retrocedarea a fost faptul ca numarul de credinciosi ortodocsi ar fi mai mare decât cel al greco-catolicilor.
În luna mai a anului 2010, când procesul s-a judecat de Înalta Curte de Casatie si Justitie, reprezentantii Bisericii Ortodoxe au amenintat ca în cazul în care justitia va da dreptate Bisericii Greco-Catolice vor scoate oamenii în strada. Înalta Curte a decis atunci trimiterea cazului spre rejudecare la instanta inferioara, astfel ca procesul s-a mai extins pe înca 3 ani, finalizându-se în ianurie 2013 cu hotarârea definitiva si irevocabila în favoarea greco-catolicilor.
În seara zilei de 14 iunie 2013 lacasul de cult s-a umplut de credinciosi care au participat la prima slujba greco-catolica în biserica Seminarului din Oradea dupa 65 de ani.
Cu aceasta ocazie pr. Antoniu Chifor, actualul rector al Seminarului, a spus: “Astazi, 14 iunie 2013, este o zi istorica. O zi care va ramâne întiparita în cugetul si inima fiecarui credincios. Astazi, dupa 65 de ani de rabdare si rugaciune prin locuri improvizate, cu ajutorul lui Dumnezeu iata-ne ca celebram si cântam la picioarele altarului unde s-au închinat parintii, bunicii si strabunicii nostri. Prin aceasta se adeveresc cuvintele Mântuitorului «Cel care rabda pâna la sfârsit acela se va mântui».
Astazi, aceasta biserica v-a fost redata voua, dragi seminaristi, în primul rând voua, pentru a va putea pregati liturgic pentru slujbele frumoase pe care le veti celebra ca viitori pastori. De asemenea, aceasta biserica este redata voua, dragi credinciosi greco-catolici, care, în tot acest timp îndelungat ati dovedit fidelitate, rabdare si întelegere. Biserica este Casa Domnului, iar în Casa Domnului putem sluji ca fratii în respect si în iubre."
Comentând retrocedarea bisericii Seminarului, pr. Antoniu Chifor a spus: "Aceasta zi va ramâne o zi istorica, în care nedreptatea facuta de comunisti în urma cu 65 de ani a fost reparata. Apreciem faptul ca reprezentantii parohiei ortodoxe au retrocedat pe cale pasnica biserica si speram ca acest exemplu sa fie urmat si de restul parohiilor ortodoxe care au de retrodecat biserici greco-catolice pe care le-au primit de la comunisti în 1948."