„Duminica 5 mai 2013, Biserica "Collegiata di Santa Maria" din Figline – Incisa Valdarno, provincia Firenze (Toscana) a fost martora a unui eveniment deosebit chiar si pentru istoria seculara a acestei frumoase si vechi biserici: sarbatorirea Învierii Mântuitorul nostru Isus Cristos care a învins moartea prin însasi moartea si Învierea Sa, sarbatoare celebrata dupa ritul bizantin si dupa calendarul bisericii bizantine.
Orasul Figline – Incisa Valdarno face parte din Dioceza de Fiesole, dioceza înfiintata de Sf. Romolo, discipol al Sf. Petru. Prin grija deosebita a episcopului actual a acestei dioceze, Excelenta Sa Episcop Mario, în capela Preasfântului Sacrament din aceasta biserica – construita între anii 1252 si 1257 – parintele Valer Sician celebreaza în fiecare duminica Sfânta Liturghie pentru comunitatea româneasca ce se afla în aceasta zona istorica.
Evenimentul deosebit a constat în faptul ca, aceasta frumoasa sarbatoare a Învierii de anul acesta nu a fost sarbatorita doar de comunitatea româneasca, ci si de multi alti credinciosi din diverse biserici orientale care sunt prezenti în zona, în special cei din localitatea Loppiano, ce apartine orasului Figline – Incisa. Astfel au fost prezenti credinciosi din Egipt, Siria, Canada, Brazilia, Ucraina, Croatia, Irlanda, Taiwan, Italia si România.
Sf. Evanghelie a fost proclamata de catre cei 8 preoti prezenti (3 italieni, 2 maghiari, un francez, un sloven si pr. Valer) în 11 limbi: româna, latina, franceza, italiana, araba, chineza, engleza, spaniola, portugheza, germana si maghiara.
Sf. Liturghie a fost celebrata în limbile italiana si româna pentru a fi înteleasa de participanti, iar raspunsurile au fost cântate doar în limba româna pentru ca cei prezenti sa descopere si sa guste frumusetea si bogatia cântecelor liturgice bizantine, în mod particular cele greco-catolice.
La finalul celebrarii toti cei prezenti au participat la traditionalul ciocnit de oua, traditie prezenta si în Toscana, dupa care fiecare a mers sa vesteasca tuturor bucuria Învierii prin salutul pascal: Cristos a Înviat!