„În seara zilei de joi, 18 aprilie 2013, la Seminarul Teologic "Sfintii Vasile, Grigore si Ioan" din Oradea, a avut loc conferinta intitulata Medicina între Miracol si Stiinta, prezentata de Prof. univ. dr. Sorin Nicu Blaga, din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca. În deschiderea conferintei, au fost sustinute doua interpretari muzicale din bunavointa a doi tineri artisti, Bogdan Cocora la violoncel si Razvan Reste la pian.
În expunerea prezentata de autor s-a facut o trecere în revista a etapelor evolutive a stiintei medicale, reliefând figurile exponentiale din cele mai stravechi timpuri si pâna în prezent, aratând care a fost contributia fiecarui savant în vederea dezvoltarii continue prin cercetare a medicinei. La finalul prezentarii, autorul a atras atentia asupra unui risc la care este expus orice savant, indiferent de domeniul de activitate, în momentul în care dispare unitatea dintre preocuparea stiintifica si dimensiunea umanista. Pe acest considerent, autorul a punctat conditia indispensabila pentru un medic, care dincolo de valentele si de performantele profesionale, trebuie sa fie mai întâi de toate un seaman al pacientului. Înglobând cele trei aspecte fundamentale, stiinta, constiinta si conditia umana a medicului, coroborata cu dimensiunea credintei în divinitate, doar împreuna vor reusi sa transforme actul medical al vindecarii, facând dintr-o simpla lucrare omeneasca un adevarat miracol, avându-l pe Dumnezeu alaturi.
La finalul conferintei, PS Virgil Bercea, în calitate de gazda, a multumit Prof. univ. dr. Sorin Nicu Blaga pentru prezenta sa dar si pentru frumoasa conferinta educativa pe care a prezentat-o. În încheiere, corul Seminarului Teologic oradean, "Schola Catorum", dirijat de Prof. dr. Radu Muresan, a interpretat un scurt recital muzical, apropriat timpul liturgic.