„Într-o perioada marcata de neliniste, agitatie si probleme cotidiene, studentii Colegiului ,,Sfânta Familie” din Oradea au facut reculegeri spirituale, în zilele de 12, 13 si 14 aprilie, uitând de stressul si zbuciumul sufletesc zilnic.
În cadrul acestor momente de modelare sufleteasca, s-au desfasurat mai multe activitati precum jocuri, discutii si schimburi de impresii, menite a le oferi tinerilor o mai buna perspectiva asupra aspectelor sufletesti care îi preocupa si de a limpezi eventualele neclaritati pe care acestia le aveau. Acest lucru a fost posibil si datorita bunavointei parintelui Mihai Tegzes care printr-un simt oratoric captivant a reusit sa creeze o atmosfera de maxim interes si implicare, tinerii participanti ramanâd profund impresionati de toate cele spuse de indrumatorul lor spiritual. Trebuie mentionat însa si faptul ca toate aceste activitati nu ar fi putut prinde contur fara maxima implicare a parintelui Paul Popa, care a fost de fapt promotorul întregii manifestari spirituale.
Aflându-ne în peroada premergatoare Invierii Domnului, parintele a considerat de cuviinta sa aleaga drept tema de meditatie ,,Taina mortii lui Isus pe cruce”. Pornindu-se de la aceasta tema s-a citat fragmentul evanghelic de la Mc 15, 24-32. Acest fragment ilustreaza scene biblice legate de: rugaciunea lui Isus din gradina Ghetsimani, drumul strabatut de Isus pâna la cruce, tâlharul care se converteste în momentul mortii sale, sutasul care îl recunoaste pe Isus drept mântuitorul suprem al omenirii si rugaciunea de iertare pe care Isus o adreseaza Tatalui pentru oameni.
În a doua parte a meditatiilor, parintele a tinut o pledoarie pentru întoarcerea catre Dumnezeu facând trimitere la pilda ,,Fiului risipitor” sau dupa cum însusi parintele a numit-o, pilda ,,Tatalui milostiv”. Aceasta pericopa evanghelica ilustreaza un fapt care este valabil si în zilele noastre: omul din evanghelie este Tatal milostiv care îsi iubeste fiii dar acestia nu-l recunosc si nu îi ofera aceasta demnitate de a-l recunoaste drept parinte. În finalul meditatiei parintele a explicat faptul ca prin acesti doi fii regasim de fapt întreaga omenire care doreste întoarcerea la Parintele ceresc, dar de multe ori avem acea frica de a ne apropia de Dumnezeu.
Aceste exercitii spirituale si-au atins scopul lor si anume acela de a-i aduce pe tineri mai aproape de Dumnezeu si de a-i pregati pe acestia pentru marele praznic al Învierii Domnului.