„Sâmbata, 20 aprilie 2013, Comisia Sinodala Pastorala si-a reluat activitatea, având prima convocare pe acest an. La invitatia PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea, presedintele Comisiei, transmisa de pr. Paul Popa, secretar, au raspuns toate cele cinci Eparhii care formeaza Biserica Greco-Catolica din România. Astfel, Arhieparhia de Alba Iulia si Fagaras a fost reprezentata la întâlnirea de la Oradea de un preot, Eparhia de Lugoj si Eparhia de Maramures fiecare de câte doi preoti, Eparhia de Cluj-Gherla de un preot si trei laici, iar din Eparhia gazda, de Oradea, pe lânga presedinte si secretar, au participat doi preoti si trei laici.
Întrunirea a fost gazduita de Seminarul Teologic oradean "Sfintii Trei Ierarhi". Participantii au sosit începând de la 9.30, la ora 10.00 PS Virgil deschizând oficial întâlnirea cu un moment de rugaciune. Pr. Paul Popa a prezentat ordinea de zi, dupa care fiecare Eparhie si-a prezentat actiunile pastorale pe diferitele sectoare – copii, tineri, adulti si familii -, respectiv instrumentele folosite în aceste actiuni. A fost astfel o buna ocazie de împartasire a diverselor experiente locale, evidentiindu-se si reusitele, dar si provocarile. Dupa o scurta pauza, Comisia s-a reunit pentru a discuta unele probleme pastorale concrete, reiesite din prima parte a întâlnirii. S-au analizat apoi modalitatile în care Comisia poate sa îsi îmbunatateasca activitatea si sa contribuie la formularea unor propuneri constructive ca raspuns la diversele provocari pastorale, pe care sa le înainteze mai apoi Sinodului Episcopilor.
Dupa masa de amiaza, luata împreuna cu membrii AGRU Oradea, reuniti în paralel în acelasi Seminar Teologic, membrii Comisiei Sinodale Pastorale s-au mai întâlnit înca o data pentru momentul concluziilor.
Urmatoarea întâlnire va fi fixata la o data ulterioara, de catre PS Virgil Bercea, în comun acord cu membrii Comisiei.